Hvad kan vitaminer gøre for dig?

Vitaminer og andre kosttilskud var ikke en del af min verden i 45 år. Er de en del af din?

Jeg gik helt omkuld af hovedpine og migræne og først da det gik op for mig, at lægerne kun kunne hjælpe mig med medicin, tog jeg sagen i egen hånd.

Jeg troede, at når jeg blot spiste sundt og alsidigt, så var kosttilskud ikke nødvendige. Men jeg tog fejl. Mangel på næring var skyld i min hovedpine, migræne, stress og træthed.

Har du nogle skavanker, du gerne vil af med? Har du undersøgt om det kan skyldes mangel på næringstoffer?

Min vej til ny viden var gennem bøger og samtaler med andre mennesker, der havde lidt af voldsomme hovedpiner. Jeg vil her dele min viden med dig:

frugt er fyldt med vitaminer

- Hvad er vitaminer?
- Hvilke mangler kan udløse hovedpine?
- Når du bliver ældre, hvad så?
- Når du starter på kosttilskud, vær opmærksom på dosis
- Hvilke vitaminer skal jeg købe?

Enter your E-mail Address
Enter your First Name (optional)
Then

Don't worry — your e-mail address is totally secure.
I promise to use it only to send you Sund & Glad.

Abonner gratis på mit månedlige nyhedsbrev, Sund & Glad.

Det vil hver måned give dig Sundheds-tips, som du kan tage i brug med det samme.

Hvad er vitaminer?

Ordet vitamin kommer fra det latinske ord vita, som betyder liv. Det er kemiske forbindelser, som er nødvendige for at kroppen kan fungere, men vi kan ikke selv danne dem. Derfor skal vi sikre os, at de findes i den mad vi spiser og supplere med tilskud.

Nogle vitaminer er fedtopløselige og de oplagres derfor i kroppens fedtvæv. Vi kan på den måde lave et depot, som vi kan tære på, når kroppen har behov for det.

Andre er vandopløselige. De kan derfor ikke oplagres i kroppen, men udskilles via urinen. Mangel på disse vitaminer kan ske inden for ganske få uger (visse B-vitaminer) eller måneder. Hvis du vi sikre dig en konstant forsyning af disse stoffer til kroppen, skal de indtages dagligt og gerne flere gange i døgnet.

Mangel på vitaminer kan være katastrofal og dødelig. Du husker nok fra skolens historietimer, at britiske søfolk døde af skørbug. Du lærte sikkert også, at det var pga mangel på C-vitaminer. Søfolkene havde ikke friske frugter med på deres sørejser og det blev katastrofalt.

I dag er det sjældent, at vi når helt derud. Men hvad sker der egentlig, når vi bare har "lidt mangel"? De fleste af os spiser jo trods alt lidt frugt hele året, så vi ender ikke med skørbug.

Ved du, at C-vitamin mangel kan give træthed, dårlig modstandskraft, allergi og nedsætte dine åndsevner?

Ved ud, at C-vitamin øger intelligensen?

appelsin fyldt med c-vitaminVitamin-mangel kan give hovedpine, udløse migræne, give træthed og stress

B-vitaminerne er vitale for nevesystemet og mangel kan give hovedpine og udløse migræne. Mange mennesker, der er plaget af hovedpine, kan dæmpe smerterne og undgå udløsning af migræne ved at tage tilskud.

Det hjalp også på min hovedpine!

B-vitaminerne er en gruppe på 8, der har hver især deres egen virkning. Mangel på hver enkelt af dem giver derfor forskellig effekt, men flere af dem har en direkte effekt på hovedpine.

Vitamin B er vandopløselige, så de bliver hurtigt udskilt fra kroppen igen. Derfor har du brug for at få dem tilført dagligt.

Dit behov for B-vitaminer er meget afhængig af din levevis.

Hvis du, som jeg selv gjorde, spiser mange søde sager, har du et øget behov for B-vitaminer. Det er i øvrigt en god ide, at undgå alt for meget slik, hvis du gerne vil af med din hovedpine - det kan nemlig også udløse hovedpine. Det er en helt anden historie. Det samme gælder hvis du drikker meget kaffe eller alkohol eller hvis du ryger.

Lever eller opholder du dig i områder med meget forurening, øges dit behov også. Og er du udsat for stress, har du også brug for mere.

Med den levevis jeg har, har jeg brug for tilskud. Hvilken levevis har du?

Ved du at B-vitaminer også kan holde myggene væk og give flotte negle? Ved ud, at alle har brug for tilskud af B-vitaminer?Når du bliver ældre, hvad så?

Vi er vant til at mennesker, der bliver ældre, får forskellige skavanker. Nogle bliver langsommere i optrækket - det roterer ligesom ikke helt så hurtigt i den øverste mere. Nogle har svært ved at huske - de husker kun deres barndom og de historier får vi så igen og igen. Nogle får det endnu værre med demens, Alzheimers eller Parkinson.

Vidste du, at mange af disse tilstande ikke skyldes aldersom? at det kan skyldes mangel på næring gennem et helt liv?

Fantastisk, ikke?

Da jeg fandt ud af det, gik jeg straks i gang med at "prædike" for min gamle mor. Jeg ved jo godt hvem, der kommer til at "hænge på den", når hun ikke mere kan klare sig selv.(Hun griner, når jeg siger det til hende) Jo, jeg hjælper hende gerne! Men hvis jeg kan hjælpe hende til et bedre og længere liv allerede nu, så er det da klart at foretrække.

Hvad med mit eget liv - eller dit liv? Vil du ikke også gerne undgå alle disse "alderdomssygdomme"?

Så er det bare om at komme igang. Du kan nemlig helt selv styre det.

Der er lavet en masse undersøgelser af hvad vitamin-tilskud kan gøre for ældre og de aldersbetingede sygdomme. Bl.a. er E-vitamin en af de helt store vidundere for hjernen. Mangel på dem gennem et langt liv nedbryder din hjerne og ja, så har vi de ældre, der ikke kan klare sig selv.Når du starter på tilskud, så vær opmærksom på dosis

Kroppen har en vis træghed. Det betyder, at når du vil ændre på den kost eller næring, som du giver den, så kan det tage nogle dage for kroppen at indstille sig. Det sker selv om det er fødemidler, kroppen kender.

Hvis du har manglet næringsstoffer i mange år og pludselig går i gang med at tage tilskud, kan du risikere at opleve nogle "bivirkninger".

Nogle oplever nogle dage med dårlig mave eller kvalme. Det kan føre til usikkerhed på, om de kan tåle tilskuddet. Men det er altså en "normal" reaktion.

Hvis det sker, så start langsomt - tag fx halve doser i starten - så kroppen får tid til at vænne sig til, at den nu igen får de savnede råstoffer.

Hvis du er i tvivl om din krop mangler vitaminer, så få det undersøgt hos lægen.

Jeg fik taget en blodprøve - og den viste, at jeg manglede B-vitaminer. Min læge informerede mig ikke om hvilke konsekvenser det kunne have og anbefalede mig desværre heller ikke at tage tilskud. Det var først senere, at jeg selv fandt sammenhængen mellem mit vitamin-underskud og min hovedpine/migræne.

Her kan du få gode råd til køb af kosttilskud, der virker.
Du kan læse om de forskellige vitaminer på mit site. Læs om:

- C-vitaminer, som giver dig energi og et godt immunforsvar
- B-vitaminer, som hjælper mod hovedpine og træthed
- Folsyre, som påvirker både din mave, sit hjerte og din hjerne
- D-vitaminer, der forebygger kræft - og som de fleste mangler

Tilbage fra Vitaminer til Skab din egen sundhed's startside