Træk vejret rigtigt

- og bliv sundere


Træk vejret og overlev. Selvfølgelig, tænker du :-)

Du ved nok, at du kan leve uden mad og drikke i lang tid, og at du ikke kan leve i ret mange minutter uden at trække vejret.
Men hvis du trækker vejret rigtigt, vil du ikke blot overleve, men leve meget længere.

Indenfor yogaen siges, at dit liv består af et fast antal åndedrag. Så træk vejret langsommere og dybere, og du vil leve meget længere.
Og hvem vil ikke gerne leve længere?

Men jeg trækker jo vejret helt af mig selv, tænker du. Hvorfor skal jeg så bruge energi på at tænke over hvordan jeg trækker vejret?

Læs videre her og få svar. Særligt hvis du lider af stress, så snyd ikke dig selv for den kæmpe hjælp, som rigtig vejrtrækning er.

På denne side vil jeg fortælle dig om
- hvorfor du trækker vejret
- hvordan du trækker vejret rigtigt
- hvad der sker, når du trækker vejret forkert
- hvordan din vejrtrækning hænger sammen med din sindstilstand
Træk vejret - derfor trækker du vejret

Dit åndedræt består af en indånding og en udånding og begge dele har en funktion.

Indåndingen leverer ilt fra indåndingsluften til lungerne, hvor ilten optages og sendes via blodet ud til alle cellerne.
I lungerne tranporteres alle affaldsstofferne inklusive kuldioxid fra blodet over i luften. Så din udånding sikrer, at alle affaldsstofferne fjernes fra kroppen. Udåndingen har således en rensende effekt.

Hver enkelt celle i din krop har sit eget liv - sin egen vejrtrækning.
Den enkelte celle skal tilføres ilt til energidannelse. Denne energidannelse skaber affaldsstoffer, der skal fjernes.
For at hver enkelt celle i din krop kan fungere optimalt, skal din vejrtrækning sikre tilstrækkelig ilt til alle celler og tilstrækkelig udrensning af affaldsstoffer fra hver enkelt celle.
Det hele handler altså om at skabe den rette balance mellem tilført ilt og fjernet kuldioxid.

Din vejrtrækning er dermed afgørende for at dine celler kan fungere optimalt.

Heldigvis trækker du vejret uden at tænke over det. Det er det autonome nervesystem, der sørger for at du trækker vejret, at dit hjerte slår, at du fordøjer din mad, at du udskiller hormoner fra kirtlerne osv. Alle disse ting sker uden at du behøver tænke over det.
Hvilket held! Ellers ville vi jo ikke turde falde i søvn :-)

Af alle disse ting, der sker helt automatisk i din krop, er åndedrættet det eneste, som du selv kan kontrollere.
Det er rigtig godt, for så kan du ændre din vejrtrækning, når du opdager, at du trækker vejret dårligt. Men det vender jeg tilbage til.
Lad os først se på hvordan din vejrtrækning fungerer optimalt.
Træk vejret - sådan gør du det rigtigt

Munden er til at spise med og næsen er til at trække vejret med.Så træk vejret gennem næsen.

Nu tænker du sikkert, at du da også sagtens kan trække vejret gennem munden.

Ja, det kan du, men det bør du ikke gøre.
Og det er der rigtig mange gode grunde til.

Når du trækker vejret gennem næsen, så opvarmes og fugtes luften, så den ikke skader dine lunger.
Samtidig fjernes både større og mindre partikler fra luften. De større partiker fjernes af hårene i næsen og længere oppe i næsen fjernes de mindre partikler.
Hvis disse partikler ikke fjernes, ryger de i lungerne, hvor de kan gøre skade.

Du trækker vejret ved at aktivere mellemgulvet og ribbensmusklerne.
Prøv at holde hænderne rund om kroppen lige under brystbenet og træk så vejret dybt ind. Så kan du mærke hvordan mellemgulvet som en kæmpe champignon trækkes nedad og dermed udvider lungerne - og luften strømmer ind. Hvis du gør indåndingen endnu dybere - prøv at indånde så meget luft som overhovedet muligt - så kan du mærke hvordan din brystkasse udvides ved at de ydre ribbensmuskler aktiveres. Når brystkassen udvides, udvides lungerne og der strømmer luft ind.

Når du slipper muskelspændingerne vender musklerne tilbage til deres udgangspunkt - lungerne bliver mindre og luften strømmer ud igen.

Denne rytme mellem aktiv muskelspænding og afslapning har flere gavnlige virkningen ud over at tilføre ilt og udskille kuldioxid.

Når mellemgulvet aktiveres, presser det ned mod indvoldene og masserer dem. Det er rigtig gavnligt med denne massage, da den øger blodgennemstrømningen og dermed tilførsel af ilt og næringsstoffer.
Så du kan give dine organer optimale forhold ved at trække vejret helt ned i maven.
Der er også en lang række yogaøvelser, der har samme organ-masserende effekt.

Når du slipper muskelspændingerne i udåndingen, slipper du også spændingerne i sindet. En god vejrtrækning beroliger dit sind og midsker stress. Det kan du læse mere om lidt længere nede på denne side.

Så træk vejret
* gennem næsen
* helt ned i maven
* og spænd helt af i udåndingen


Stop op nogle gange i løbet af dagen og observer din vejrtrækning.
Træk så vejret dybt og roligt nogle gange inden du går videre. Det vil give dig mere energi og indre ro i hverdagen.
Træk vejret - hvad sker der, når du gør det forkert

Når du ikke tænker over din vejrtrækning, kan den blive overfladisk - eller måske rettere sagt sløset.
Sløset vejrtrækning giver for lidt ilt og for dårlig udrensning af affaldsstofferne. Det giver hovedpine, påvirker de indre organer og du mister energi.

Du kan trække vejret forkert på flere måder.

Du kan enten udrense for lidt (hypoventilation) eller du kan udrense for meget (hyperventilation).

Hypo betyder "under" - du udånder "under" eller mindre end det, der er nødvendigt og renser derfor ikke godt nok ud i affaldsstofferne.
Det kan bl.a. give hovedpine.

Hyper betyder "over" - du udånder for meget, så kroppen mister kuldioxid - det giver svimmelhed og prikken i fingrene.

Som nævnt i forrige afsnit foregår din indånding aktivt ved brug af musklerne i mellemgulvet og brystkassen. Udåndingen foregår passivt ved at disse muskler slapper af.

Når du bliver stresset kan der ske det, at din udånding bliver aktiv i stedet for passiv.
Det vil sige, at du aktivt bruger muskelspænding til at presse luften ud.
Du opdager det sikkert ikke (med mindre du er blevet bevidst om din vejrtrækning gennem træning) og hvis det forsætter over tid, vil disse konstante muskelspændinger sprede sig til sindet. Det slapper aldrig af.

Så når du føler dig stresset, så mærk efter hvordan du trækker vejret. Sørg for at slippe alle muskelspændinger i udåndingen og mærk hvordan denne afspænding breder sig til dit sind. Du får straks mere indre ro.

Øvelserne her på min side (de er på vej!) kan lære dig at blive bevidst om din vejrtrækning og træne dig i at trække vejret optimalt.
Jeg kan også på det varmeste anbefale dig at gå til yoga, hvor du vil lære at trække vejret rigtigt - og du vil mærke den gavnlige effekt på både krop og sjæl.

Træk vejret - gør det rigtigt og få mere energi.
Træk vejret - vejrtrækning hænger sammen med sindet

Din vejrtrækning sker automatisk. Den del af dit nervesystem, der sikrer at din vejrtrækning og andre vitale funktioner fungerer kaldes det autonome nervesystem.

Det autonome nervesystem består af det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem.

Det sympatiske nervesystem aktiveres af stress og gør kroppen klar til kamp. Du har sikkert hørt om "kæmp eller flygt"-refleksen, som både dyr og mennesker er i besiddelse af. Når en fare truer, reagerer vi helt per instinkt. Vi vurderer faren - er den lille tør vi blive og kæmpe og hvis den er for voldsom, ja så flygter vi.

Reaktionen er en overlevelsesrefleks, som sikrer os at vi kan præstere, når det er nødvendigt af hensyn til at overleve.
Blodtrykket stiger, pulsen stiger, åndedrætsfrekvensen stiger og der lukkes af for andre energikrævende dele som f.eks.fordøjelsen, så al energi kan kanaliseres over i dine muskler.
Denne refleks er altså yderst ganvnlig og også sund for kroppen - når den optræder i kortere perioder.
Der er først problemer, hvis du forbliver i tilstanden længe. Det sker ved langvarig stress og hård fysisk aktivitet - og det slider på krop og sind.

Jeg har skrevet mere om hvordan denne refleks virker ved stress.

Det parasympatiske nervesystem virker beroligende og er i aktion under spisning, hvile og søvn, hvor vi fordøjer og resituterer. En af de vigtigste styringsmekanismer er den store vagusnerve. Den forbinder hjernen med alle de indre organer fra tunge, lunger, hjerte, mave, tarm osv..

Når det parasympatiske nervesystem tager over, så sænkes blodtrykket, pulsen falder, åndedrætsfrekvensen falder, fordøjelsen øges og optagelsen af næring øges.

Forbindelsen mellem hjerne, lunger og hjerte via vagusnerven er meget interessant, da det gør det muligt for os at påvirke vagusnerven og dermed det parasympatiske nervesystem gennem vores vejrtrækning. Så via vejrtrækningen kan du styre din sindstilstand.

En fantastisk evne, som alt for mange ikke kender til.

Så lær at trække vejret rigtigt, træn det og du vil kunne styre din sindstilstand og dermed dit stressniveau.
Det er denne sammenhæng, der anvendes i yoga.

Yoga betyder forening af krop og sind og den grundlæggende teknik er vejtrækningen. Endnu en god grund til at dyrke yoga :-)

Træk vejret - gør det rigtigt og skab indre ro.

Tilbage fra Træk vejret rigtigt til Afspænding

Tilbage fra Træk vejret rigtigt til Skab din egen sundheds hovedside