Kemiske stoffer i grøn te


Der er fundet masser af gode kemiske stoffer i grøn te. På denne side får en oversigt over alle disse stoffer og deres virkning på din krop.

Hvis du vil læse om hvordan grøn te giver dig et godt helbred, gør din motion mere slankende og ikke minst hvordan du kommer i gang med at drikke drik grøn te (jo, du har helt ret - det skal læres!) så klik her.


Antioxidanter


Antioxidanter er stoffer, der bekæmper de frie radikaler. De frie radikaler er de stoffer, der er kendte for at bidrage til kræft, hjerte-kar-sygdomme og en lang række andre sygdomme.

Når de frie radikaler neutraliseres af antioxidanterne, bliver de harmløse. Der forskes stadig meget i anatioxidanternes virkning.

Grøn te indholder mange forskellige slags antioxidanter: C-vitamin, E-vitamin, polyfenoler og her særligt EGCG og karoten.


C-vitamin
C-vitaminet er en stærk antioxidant, der modvirker skørbug og muligvis også den celledegeneration, der fører til kræft. Vitaminet findes ikke i sort te, da det bortiltes (via fermenteringen). Du kan læse mere om C-vitaminer her.

C-vitaminet er normalt meget følsomt for varme, men i den grønne te er vitaminet knyttet sammen med stoffer, der beskytter det. Selv efter kogning forbliver C-vitaminindholdet i teen uforandret.

E-vitamin
E-vitaminer forebygger oxidationer af kroppens celler og muligvis den celledegeneration, der fører til kræft. E-vitaminet hæmmer desuden aldringsprocessen hos begge køn. Du kan læse mere om E-vitaminer her.

Karoten
Modvirker oxidation og celledegenerering, der fører til kræft. Karoten nedsætter kolesterolniveauet og forebygger forhøjet blodtryk, for højt blodsukker, infektioner og fødevareallergi. Desuden modvirker det dårlig ånde.

Polyfenoler
Polyfenoler er kemiske forbindelser, der forebygger oxidation og den cellemutation, der fører til kræft. Polyfenoler bidrager til at nedsætte kolesterolniveauet og blodtrykket. De hæmmer blodkoagulationen, modvirker kropslugt og er med til at forebygge fødevareallergi.

EGCG
EGCG står for EpiGalloCatechinGallat. I japanske undersøgelser har vist sig at være stærkt hæmmende for dannelse af lungekræft. Virkningen udvikler sig ikke kun via blodkredsløbet med også via åndedrættet. EGCG er en af hovedårsagerne til at rygere skal drikke mindst tre kopper grøn te om dagen.

Ja, hvis du er ryger, skal du selvfølgelig helst bare holde op. Mens du prøver kan du altså med fordel drikke grøn te for at forebygge lungekræft.

EGCG virker koagulationshæmmende på samme måde som aspirin.
Det betyder, at blodpladerne forhindres i at samle sig forskellige steder i blodkredsløbet og lukke årerne (blodprop).

Grøn te er derfor med til at forebygge hjertesygdomme som hjertekrampe, hjerteinfarkt og slagtilfælde.

EGCG er desuden et effektivt middel mod virusser, bl.a influenzavirus, som jo kan fremkalde infektioner med høj feber.

EGCG virker desuden hæmmende på HIV. Stoffet anvendes i behandlingen af aidspatienter og der forskes yderligere i dets virkninger.
Mineraler


Fluor
Blandt de mange gode stoffer i grøn te er også fluor.
Fluor et et mineral, der er med til at styrke tandemaljen og forebygge huller i tænderne. I Japan har undersøgelser vist sammenhæng mellem forbruget af grøn te og antallet af huller i tænderne. Flour er også nødvendigt for knogler og tænders vækst og stabilitet.

Desuden forebygger fluor bakterieinfektioner i munden.

Ved at drikke to kopper grøn te, kan du få op til et milligram fluorid, som næsten dækker dit daglige behov.


Selen
Bidrager måske til at forebygge oxidation, kræft og hjerteanfald.


Mangan
Grønne teblade indeholder usædvanligt meget mangan. Mangan er en bestanddel enzymer, der sikrer de livsnødvendige processer i kroppen som for eksempel stofskiftet og opbygning af bindevæv.

Mangan sørger for at knoglerne får tilført kalcium fra føden.
I Texas opdagede en forskergruppe, at manganindholdet i knoglerne hos mennesker med muskelsvind er 29% lavere end hos sunde mennesker.
Den grønne te er en vigtig kilde til mangan og kan derfor gives en rolle ved forebyggelse og helbredelse af muskelsvind.


Zink
Zink modvirker forstoppelse, hudinfektioner og styrker immunforsvaret.


Magnesia
Magnesia modvirker oxidation og styrker immunforsvaret.

Andre kemiske stoffer i grøn teKoffein
Et af mest kendte stoffer i grøn te og te og kaffe i almindelighed er koffein.
Koffein virker opkvikkende.
Du kender nok fornemmelse fra cola og kaffe - dejligt opkvikkende men med kedelige bivirkninger som rystelser og hjertebanken.

Disse bivirkinger får du ikke af koffeinen i grøn te.
Det skyldes at koffeinen i den grønne te afgives meget langsommere til kroppen og virkningen holder derfor også i længere tid.

Forklaringen på dette er fremstillingsprocessn (som du kan læse mere om her. )
Den grønne te fermenteres nemlig ikke, som den sorte gør. Fermentering er en gæringsproces, hvor garvestofferne forsvinder og frigører det bundne koffein. Når garvestofferne bevares forbliver det ophidsende stof alkaloid i garvestofferne og det frigives derfor meget langsommere til din krop.
Det giver en mild stimulerende virkning - gør dig afslappet og opmærksom i lang tid.


Glycosider
Der er en lang række kemiske stoffer i grøn te, som kaldes glucosider. De forhindrer blodsukkeret i at stige og virker antidiabetisk.


Flavonoler
Flavonoler bidrager til at styrke immunforsvaret, modvirker oxidation, nedsætter blodtrykket og modvirker kropslugt.
Tilbage fra Kemiske stofter i grøn te til Grøn te

Tilbage fra kemiske stoffer i grøn te til Skab din egen sundhed