Er kosttilskud nødvendige?

Du har måske også spurgt dig selv om kosttilskud er nødvendige?

I 45 år var jeg slet ikke i tvivl. Selvfølgelig skulle jeg ikke spise nogen former for tilskud. Jeg spiste jo en sund og varieret kost!

Der skulle flere års hovedpine til, før jeg åbnede mit sind for at undersøge det.

Du er nu på denne side - og derfor slet ikke så tykhovedet som jeg var :-) Ja, de er nødvendige - men kun den rigtige af slagsen!

Jeg vil forklare dig hvorfor kosttilskud er nødvendige, for det er helt simpel logik - som jeg heldigvis fandt og slap af med min hovedpine. Jeg vil give dig de spændende historier, som fik mig til at forstå det hele:

Kosttilskud er netop kun tilskud

- Hvorfor vores kost i dag slet ikke passer til vores fysiologi
- Hvordan tilberedning af maden kan ødelægge den
- Hvorfor vi indtager mindre mængde føde
- Hvorfor betyder det noget, at vi spiser færre fisk
- Hvordan vores dyrkningsmetoder ødelægger fødevarerne
- Hvor meget tilskud skal vi have - er for meget farligt?
- Hvilke kosttilskud, der virker

Her kan du få gode råd til køb af kosttilskud
Tast din E-mail Adresse
Tast dit fornavn (frivilligt)
Then

Don't worry — your e-mail address is totally secure.
I promise to use it only to send you Sund & Glad.

Abonner gratis på mit månedlige nyhedsbrev, Sund & Glad.

Det vil hver måned give dig Sundheds-tips, som du kan tage i brug med det samme.

Vores kost har ændret sig

Din krops fysiologi blev dannet for mange tusind år siden. Den har ikke ændret sig siden - ændringer i vores fysiologi går meget meget langsomt.

Vores celler er dannet sådan, at de har brug for en bestemt form for næring. Rigtigt gættet! Den næring som urmennesket kunne få fat i.

Men det er jo ikke lige den kost vi spiser i dag, vel? Bare hen over de sidste 50-100 år har vores kost ændret sig drastisk. Prøv bare at spørge din mormor eller oldemor om hvad hun spiste, da hun var barn og ung.

Nu skal du høre hvor meget anderledes vi spiser i dag.

Stenaldermenneskets føde bestod af
65% frugt, grøntsager, nødder, bælgfrugter og honning.
35 % magert vildt kød, fuglevildt, æg, fisk og skaldyr.

Vores kost består af
17% frugt, grøntsager, bælgfrugter og nødder
28% fedt kød, fjerkræ, fisk og skaldyr.

Sikke en forskel!! Men hov, hvad spiser vi så for resten?

De resterende 55% er "nye" fødemidler - altså kost, der ikke fandtes i stenalderen. Det er fx korn og morgenmadsprodukter, mælkeprodukter, sukker, renfremstillede fedtstoffer og alkohol.

Med den sammensætning af vores kost i dag er vi slet ikke i stand til at få næring nok.
Vi er nødt til at supplere med kosttilskud.

Den drejning vores kost-sammensætning har taget, har desværre betydet, at de fleste af os indtager alt for lidt protein.

Føler du dig ofte træt og uoplagt?
Så kan det skyldes at du får alt for lidt protein.
Læs her om hvordan protein giver dig energi.Vi opbevarer og tilbereder maden

Stenalderkvinderne samlede bær, frugt, rødder og andre grøntsager i naturen - hver dag. Ja, det var friske nyplukkede fødevarer. Og så blev de spist rå. Fantastisk. Stadig fuld af vitaminer og næringsstoffer.

Vidste du godt, at vitaminerne forsvinder, når frugterne bliver opbevaret? Et flere dage gammelt salathoved har mistet de fleste af vitaminerne.

Vi tilbereder vores mad ved at koge, stege og bage - det gjorde stenalderkvinden ikke. Jo, jeg tror også, at de stegte kødet over åben ild, men de kogte, syltede og stegte ikke deres frugt og grønt. Vi har fået en dårlig vane med at koge vores grøntsagerne i vand - som vi derefter hælder væk. De fleste vitaminer koges ud i vandet og så hælder vi det næringsrige vand ud! Utroligt.

Jamen, jeg koger ikke mine grøntsager, siger ud. Hvad gør du så? bruger microbølgeovnen? Uh ha, det er også et dårligt valg. Microbølgeovnens stråler ødelægger desværre også en stor del af vitaminerne!

Så selv om vi spiser sundt og varieret, er det faktisk umuligt at få den nødvendige mængde vitaminer og næringsstoffer gennem vores kost. Vi er nødt til at suplere med kosttilskud.Vi rører os ikke så meget

Stenaldermennesket levede et noget andet liv end du og jeg. Stenaldermennesket var aktive hele dagen. De skulle jo ud og finde føde.

Stenaldermanden gik på jagt. Han tog af sted om morgenen og kom måske først hjem efter nogle dage med sit bytte. Det var vilde dyr - altså dyr, som løb for livet! - og derfor var dyrene veltrænede og magre. (i modsætning til vores husdyr, der står stille, det meste af dagen) Stenaldermanden fangede fugle og fisk - ja, rigtigt! magert kød det hele.

Stenalderkvinden samlede rødder/grøntsager, frugter, nødder og honning ude i naturen.

Al den aktivitet gav appetit og behov for store mængder føde.

I dag rører vi os ikke ret meget. Mange af os har stillesiddende arbejde og mon ikke de fleste af os har problemer med at røre os bare de 30 minutter om dagen, som sundhedsstyrelsen anbefaler.

Hvor meget får du bevæget dig i hverdagen? Hvis du er som jeg og har mest arbejde foran en computer, så er det ikke mange skridt, vi får taget i det daglige. De fleste af os er nødt til at supplere med nogle ture i det lokale træningscenter.

Nå, tilbage til stenaldermennesket - det med motiverende træning vender jeg tilbage til senere :-)

Stenalderens mennesker rørte sig altså meget mere end os og spiste derfor også meget større mængder af føde. Via disse større mængder føde - som var rig på næring og ikke blev ødelagt ved tilberedning - fik de typisk tilført 2-5 gange så mange vitaminer og mineraler med føden, som vi gør i dag.

De fik den mængde næring, som kroppen har brug for.

Vi kan slet ikke opnå at få den samme mængde næring gennem vores nutidskost. Vi er altså nødt til at suplere med kosttilskud.Vi spiser ikke så mange fisk

Måske du gør - jeg gør i hvert fald ikke. Du kender sikkert mange som mig, der heller ikke er de store fiskespisere.

Det er faktisk et problem - og nu kommer vi til en af de store hemmeligheder omkring hovedpine. Mangel på de essentielle fiskeolier kan give hovedpine og migræne! Der er masser af studier, der viser hvor vigtigt det er, at få fiskeolie eller omega-3 nok.

Laks indeholder sund fiskeolie Stenaldermennesket spiste masser af fisk og skaldyr. De fik de mængder, der er brug for.

Hvis du ikke spiser fisk flere gange om ugen, er du nødt til at suplere med fiskeolie.

Se her hvilke vidundere fiskeolie som kosttilskud kan udrette for digVores dyrkningsmetoder

I dag spiser vi grøntsager, som er dyrket i næringsfattig jord. Tænk engang, at den flotte store røde peberfrugt som ser så indbydende ud, kan være dyrket i rockwoll og være næsten uden vitaminer og mineraler!

Jamen frugt, det kan vi da få hele året, siger du. Det må da være en fordel. Ja, så absolut. Men desværre bliver de fleste af de frugter, vi kan købe i butikkerne, plukket mens de er grønne. Så kan de bedre holde sig på vejen her op til os nordboere.

Vitaminerne dannes i frugten når den solmodnes! Derfor er der desværre ofte meget få vitaminer i butikkernes frugter.

Mangel på vitaminer kan gøre dig syg. Læs mere her.Er det farligt at tage for meget tilskud?

Den mængde vitaminer og mineraler som sundhedsstyrelsen mener, vi bør tage dagligt, kaldes ADT. ADT står for Anbefalet Dagligt Tilskud.

ADT viser sig at være skabt ved en tilfældig indsamling af tal fra tilfældige fødevareproducenter og så har tallene være gennem en tilfældig beregning - og så fremkom den amerikanske RDA (recommended daily allowences) - som så blev til den danske ADT.

Ja, det lyder lidt uhyggeligt, ikke?

Men værre endnu er det, at korruption er skyld i angsten for at tage for mange vitaminer. Det er storkapitalen og i denne sammenhæng først og fremmest medicinalindustrien, der ikke ønsker, at vi skal blive sunde af kosttilskud. De vil vil hellere have os til at blive syge, så de kan sælge medicin.

Nå, nu vrøvler hun da vist, tænker du nu. Ikke?

Det ville jeg i hert fald tænke, hvis jeg lige læste om dette for første gang.

Men det er desværre hverken vrøvl eller fuldemandssnak.

Læs meget mere om ADT og ODA og hvordan vi dog er havnet i denne katastrofale vanvittige situation.Hvilke kosttilskud virker?

Der er rigtig mange kosttilskud der er fremstillet i et laboratorie. Ikke noget stenaldermanden kendte til! Nej, han havde selvfølgelig heller ikke brug for det - men alt hvad stenaldermennesket spiste kom direkte fra naturen. En natur, der var ren og næringsrig.

Vi ved at naturens egne produkter er lige det, vores krop har brug for. Men hvorfor kan vi ikke fremstille naturen i vores laboratorier?

Svaret er ganske enkelt. Naturen er så kompleks, at vi slet ikke kender alle de phytonæringsstoffer, som er i planterne. Derfor kan vi kun fremstille de stoffer vi kender. F.eks. C-vitamin kan vi fremstille som ascorbinsyre. Hvis du måler dette vitamin og viser resultatet i et kromatogram, vil du se en kurve med én enkelt top (ascorbinsyren). Hvis du måler C-vitaminer fra fx et acerola-kirsebær (den mest c-vitaminrige frugt) vil du se et hav af toppe. Altså er et helt kompleks af c-vitaminer i et kirsebær.

Mange studier har vist, at du er nødt til at få vitaminerne i en bestemt sammensætning, for at kroppen kan optage dem.

Jeg har tit tænkt på, at det nok er derfor så mange læger siger, at det er spild af penge at købe kosttilskud - for kroppen kan jo ikke optage dem! Det tror da pokker, hvis de er fremstillet i et laboratorium.

Altså, du skal sørge for at få dine kosttilskud direkte fra naturen. Fra organiske/økologiske landbrug, der har en fresmtsillingsmetode, der bevarer alle vitaminer, mineraler og plantenæringsstoffer.

Det er hvad din krop har brug for - naturens egne næringsstoffer.

naturlig dyrkning af planter til kosttilskudDu kan læse meget om mere om kosttilskud her på mit site. Du kan læse om:

- hvordan protein giver dig energi
- mangel på vitaminer gør dig syg
- hvilke vidundere fiskeolie kan gøre for dig
- ADT er fup. Historien bag og hvilke mængder vi så skal indtage
- hvilke tilskud, der virker. Få gode råd her
Tilbage til startsiden Skab din egen sundhed