Kost og sundhedKost og sundhed hænger sammen. Du er hvad du spiser, har du sikkert hørt til bevidstløshed.

Men hvad betyder det egentlig?

Tja, prøv at sammenligne din krop med din bil. Din krop er ikke dig, den er blot den fysiske udformning, der flytter dig rundt.

Lige som bilen skal din krop have noget benzin. Hvis benzintanken er tom, er den ude af stand til at bevæge sig.
Ja, jeg ved godt, at din krop måske ikke helt så øjeblikkeligt bliver ude af stand til at flytte sig - det kommer lidt langsommere.
Men til sidst kan din krop heller ikke flytte sig, hvis den ikke får tilført energi.

Hvis du hælder 92 oktan på din bil, der skal have 95 eller 98 oktan, så fungerer motoren ikke så godt.(Tror jeg nok - jeg har ikke prøvet :-))
Motoren er ikke længere helt sund.
Værre er det dog, hvis du fylder diesel på din benzindrevne bil. Så går motoren i stykker.

På samme måde er det med den næring, du giver din krop.
På denne side vil jeg fortælle dig om:

- kost, der giver energi og sundhed
- kost, der gør dig syg

Kost og sundhed hænger uløseligt sammen. Men selv når du vælger den helt rigtige kost, kan det alene ikke gøre det.
Du er nødt til at supplere med kosttilskud. Hvorfor?
Svaret får du her.Kost, der giver energi og sundhed


Du har brug for kost, der giver dig energi og som kan være med til at opbygge dine celler. Da der er mange giftige stoffer, som du indtager både gennem maden og gennem luften (forurening) der skal bekæmpes, har du brug for kost, der indeholder modstoffer til disse gifte.

Lad os først se på de fødevarer, der kan gøre dig sund både ved at give dig den næring, som du behøver, men også ved at hjælpe dig med at bekæmpe de giftstoffer, som du dagligt indtager.
Kost og sundhed handler om begge dele.

Når du vælger fedstof kan du vælge fedt, der er skadelige for dine celler og du kan vælge fedt, der er gavnlige for dine celler. Hvis du bare har den viden, er det jo ikke svært, at ændre en dårlig vane til en god vane.

Olivenolie er et af de sunde fedtstoffer.

Olivenolie i form af koldpresset olivenolie er en vigtig antioxidant og beskytter dermed cellerne mod de skader, som de frie radikaler laver.

Folk fra Middelhavsområdet - som spiser meget olivenolie - har en væsentlig lavere frekvens af hjertekarsygdomme og cancer. Det skyldes, at olivenolien indeholder fytosteroler, der sænker kroppens optagelse af kolesterol.
Masser af befolkningsundersøgelser viser denne direkte sammenhæng mellem kost og sundhed.
Da jeg fandt ud af det, stoppede jeg straks med at bruge alle andre former for olie og bruger nu kun olivenolie til både stegning og dressinger.
Læs mere om olivenolie her.Hvidløg styrker dit helbred ved at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme og forebygge kræft.

Hvidløg hjælper mod influenza og forkølelse, bekæmper parasiter, mindsker smerterne ved slidgigt, giver bedre humør og giver mere energi - og hvem har ikke brug for det?

Hvidløg er kort og godt et fantastisk middel til at give dig et bedre helbred.

Kan du ikke li' hvidløg, siger du?
Du kan ikke li' at lugte af hvidløg?

Jamen, det er da intet problem. Så kan du bare tage hvidløg i form af kapsler.
Gå endelig ikke glip af denne fantastiske kilde til sundhed. Læs mere her.


Te indeholder store mængder antioxidanter. Ved at drikke te, kan du fylde din hjerne og dine celler med antioxidanter og beskytte dem mod mange sygdomme. En undersøgelse af 6.000 japanske kvinder viste, at der blandt dem, der drak 5 kopper grøn te om dagen, kun var halvt så mange tilfælde af blodpropper i hjernen, som blandt kvinder, der drak mindre.

Tufts Universitet i USA har undersøgt indholdet af antioxidanter i både sort og grøn te.
De fandt, at begge former for te indeholder store mængder antioxidanter - faktisk lige så store mængder som jordbær og spinat, der beviseligt bremser hjernesvækkelser hos dyr. Teen trak i flere minutter og omfattede test af både løs te og te på pose.
Begge dele indeholder store mængder antioxidanter, så gå over til te-drikning og styrk dit forsvar mod sygdomme der stammer fra angreb af frie radikaler.
Du kan læse mere om hvordan grøn te kan holde dig sund, slank og smuk her.


Blåbær kaldes for Skandinaviens medicinskab.

Blåbær indeholder masser af antioxidanter og er derfor eminent til at forebygge skader fra de frie radikaler og kan derfor beskytte dine celler.

Nyere forsøg med blåbær har vist at blåbær kan rette op på ødelagte hjerneceller. Det var første gang, at det er lykkedes at finde et stof, der kan rette op på skader. Andre stoffer har blot kunnet stoppe de skader, der var i gang i cellerne - ikke genskabe ødelagte celler.

Forskning i blåbærs virkning på hjerneceller er derfor utrolig spændende at følge. Så spis masser af blåbær - og er de ikke så lette at få fat i, så tag dem som kapsler.
Læs her om hvordan blåbær holder dig sund og ung

Kost og sundhed hænger sammen. Giv din krop noget godt og den bliver sund, så du faktisk kan mærke det i hverdagen.


Kost, der stjæler din energi og gør dig syg


Ved du, at nogle af vores fødevarer er direkte giftige for kroppen? Hvis det var nye stoffer, som skulle godkendes i dag, ville de blive afvist!

Når du får giftige fødevarer ind i din krop, går den straks i gang med at fjerne disse stoffer. Du bruger 80% af din energi på at afgifte kroppen!

At afgifte dine celler er den mest energikrævende proces, du har i kroppen. Hvis du ofte føler dig træt eller bare kunne tænke dig at få mere energi i dagligdagen, så skal du bare stoppe med at fodre din krop med gift - så er der pludselig masser af energi til dine aktiviteter.

Det værste ved den giftige kost er, at du bliver afhængig af den. Helt som du kan blive afhængig af narkotika og rygning!

Hvidt sukker er en af de værste gifte for din krop.
Hvis hvidt (raffineret) sukker skulle godkendes af myndighederne i dag som et nyt stof til brug i fødevarer, ville det blive afvist!

Du kan læse mere om sukker her.

Det problematiske ved at skære ned på hvidt sukker, er at det findes i næsten alle fødevarer. Så når du vil skære ned på det, skal du i gang med at tjekke varedeklarationer.

Men et stort skridt kan være blot at skrotte al slikket!

Det kan være svært, hvis man spiser slik dagligt - så måske du kan gøre det samme som jeg.

Hvordan jeg slap af med min slik-narkomani:

Da jeg læste om hvidt sukker i Susanna Ehdins bog "Det selvhelbredende menneske" (se referencen på min bogliste) stoppede jeg fuldstændigt med at spise slik i over et år. Jeg der ellers var slik-narkoman. Havde altid slik i køkkenskabet og spiste mindst én pose dagligt.

Da det gik op for mig, hvad jeg gjorde ved min krop, stoppede jeg helt og aldeles!

Sikke en forandring, det gjorde for mig og min energi. I dag tager jeg af og til et stykke slik - og væmmes ved hvor dårligt det smager.

Så når vi taler om kost og sundhed, handler det mindst lige så meget om hvad du ikke skal spise.


Kaffe er en anden giftkilde.

Kaffe indeholder koffein, som er direkte skadelig for dine celler. Samtidig forbrænder det de vigtige B-vitaminer.

Mangel på vitaminer gør dig syg


Cola og andre energidrikke er af samme skadelige karakter - eller faktisk værre. Jeg har fundet dette spændende site, hvor du kan læse meget mere om skadelige og usunde drikke.


Kost og sundhed er to sider af samme sag.
Du kan gøre din krop sundere ved at spise de rigtige fødevarer og undgå dem, der forgifter din krop.
Det vil give dig energi i din travle hverdag - og hvem har ikke brug for det?

Hvis du har spørgsmål til mig om kost og sundhed, så er du velkommen til at kontakte mig her.
Fra Kost og sundhed til Kosttilskud
Tilbage fra Kost og sundhed til Skab din egen sundhed