Back to Back Issues Page
Sund & Glad, Nummer 36 -- Ny forskning viser at yoga og meditation styrker helbredet
August 30, 2013

Ny forskning:

Yoga og meditation gør dig sund og glad


Kære abonnent på Sund & Glad

Ny forskning viser, at yoga og meditation er kilde til et godt helbred og et lykkeligere liv.
Men det er selvfølgelig ikke en nyhed – det har yogierne vidst i mere end 5000 år….
Det nye og interessante er selvfølgelig at videnskaben faktisk beskæftiger sig med emnet og at lægerne nogle steder er begyndt at anerkende yoga og meditation som en del af behandlingen af deres patienter.

Så hvis du døjer med dårlig ryg eller nakke, smerter, diabetes, forhøjet blodtryk, søvnbesvær, hukommelsesproblemer, knogleskørhed og masser af andre skavanker, så kan yoga og meditation hjælpe dig.

I dette august-nummer af mit nyhedsbrev vil jeg fortælle dig om nogle af de mange nyere forskningsresultater, der viser at yoga og meditation er en kilde til sundhed og et godt helbred.

Hvis du synes om dette nyhedsbrev, så gør en ven og mig en tjeneste og send det videre.
Hvis en af dine venner har videresendt dette nyhedsbrev til dig og hvis du synes om det, du læser, kan du selv abonnere på Sund og Glad ved at besøge mig her.

Du kan abonnere på nyhederne på min hjemmeside via RSS. Besøg min hjemmeside og tilmeld dig.
Du kan også se de seneste nyheder via min blog, som du kan nå her.

Kommentarer? Ideer? Feedback? Jeg vil blive glad for at høre fra dig. Bare svar på dette nyhedsbrev og fortæl mig, hvad du synes.

Bedste hilsner

Lisbeth Hylke
www.skab-din-egen-sundhed.comI tidsskriftet Yoga Journal September 2013 (ja, det er altså udkommet her i august ) var der en spændende artikel om mange af de undersøgelser og forsøg, der laves i USA om yogas indflydelse på vores helbred, vores sygdomme, smerter og i det hele taget vores sundhedstilstand. Meget spændende læsning – som jeg selv følgelig vil dele med dig.

For alle undersøgelserne gælder det, at når der omtales ”yoga”, så er der tale om både de fysiske øvelser og de åndedrætsøvelser, afspændingsøvelser og meditation der udgør en yoga-time. Det er altså ikke de fysiske øvelser i sig selv, men hele pakken.

Yoga er medicin for ryggen

Desværre er der rigtig mange mennesker, der har problemer med ondt i ryggen og/eller nakken. Som du sikkert har læst på min hjemmeside, var jeg selv en af dem. Indtil jeg mødte yoga, brugte jeg uhyre summer på kiropraktor-behandlinger og massage – begge dele var kun midlertidige smertelindrende. Yogaøvelserne holder min ryg i fuldstændig perfekt form og sådan har det været i nu 8 år.

Så jeg er selvfølgelig slet ikke i tvivl om at yoga er den bedste behandling mod dårlig ryg og spændinger i nakken med deraf følgende spændingshovedpine.

En gruppe forskerne, der har undersøgt yogaens effekt på mennesker med rygsmerter, giver mig selvfølgelig ret ☺

På Group Health Research Institute i Seattle arbejdede en gruppe forskere med mere end 200 personer med vedvarende smerter i nederste del af ryggen.
Nogle af deltagerne blev undervist i yoga; andre lavede strækøvelser og atter andre fik blot bøger om hvordan de kunne tage vare på sig selv.

Den gruppe, der havde deltaget i yoga og strækøvelser rapporterede færre smerter og forbedret bevægelighed i ryggen og disse fordele varede i adskillige måneder.

I en anden undersøgelse af 90 personer med kroniske smerter i lænden, fandt forskerne, at deltagerne efter seks måneder med Iyengar yoga viste signifikant bedre bevægelighed og færre smerter.
Yoga giver bedre sex

Ja, jeg tænkte nok, at du sprang direkte til dette afsnit først ☺ Det er også helt ok, for det er jo et ret spændende forskningsresultat.

Undersøgelsen er foretaget i Indien, hvor en gruppe kvinder deltog i en 12-ugers yogalejr. Efter de 12 uger havde kvinderne opnået forbedringer på flere områder af deres seksualitet: lyst, orgasme og tilfredsstillelse.

Yoga øger (som andre fysiske træningsformer også gør det) blodtilførslen til blodcirkulationen i hele kroppen og dermed også til kønsorganerne. Nogle forskere mener, at yoga også påvirker lysten ved at hjælpe personen til at føle sig mere nærværende og i kontakt med deres krop.

Yoga styrker immunforsvaret

Mange studier konkluderer at yoga styrker kroppens evne til at modstå sygdomme. En af de første undersøgelser af hvordan yoga påvirker generne indikerer at et to-timers-program med nænsom fysisk yoga med åndedrætsøvelser og meditation ændrer udtrykket af dusinvis af immunrelaterede gener i blodcellerne. Det er ikke helt åbenbart hvordan de genetiske ændringer påvirker immunsystemet. Men undersøgelsen giver et påfaldende bevis på at yoga kan påvirke gen-udtrykket – og det er en stor nyhed at yoga kan have potentiale til at påvirke hvor stærkt de gener du er født med, påvirker dit helbred.

Dette studie passer jo som fod i hose med hvad Bruce Lipton og andre celleforskere har vist gennem mange år – og som jeg skrev om i mit sidste nyhedsbrev – din skæbne ligger ikke i generne; du kan selv påvirke dit helbred. Hvis du ikke fik læst mit sidste spændende nyhedsbrev med disse banebrydende forskningsresultater, så læs her
Yoga hjælper på stress, depression og angst

Psykolog Lisa Uebelacker fra Brown University undersøgte hvordan yoga kan bruges som terapi mod depression. Hun havde selv praktiseret mindfulness meditation i en periode og blev interesseret i at vide hvordan meditation kunne påvirke depression.

Da deprimerede mennesker har en tendens til at falde hen i grublerier, tænkte Uebelacker, at det nok ville være bedre at forsøge med yoga, der også omfatter fysiske øvelser. At fokusere på vejrtrækningen gennem de fysiske øvelser kunne forhindre deltagerne i at ”falde hen”.

I et lille forsøg i 2007 undersøgte en gruppe forskere på UCLA hvordan yoga påvirker folk, der er klinisk deprimerede og som kun fik delvis smertelindring af medicin (antidepresiver).
Efter otte ugers Iengar træning (lette fysiske øvelser) tre gange om ugen blev resultatet gjort op: et signifikant fald i både depression og angst.

Uebelacker har i øjeblikket gang i et større klinisk forsøg, som hun håber vil give et klarere billede af hvordan yoga påvirker patienterne.


Yoga påvirker dit helbred på alle måder

Yoga virker på en masse andre områder (som jeg ikke har plads til at skrive om i dette nyhedsbrev) – virker smertelindrende, afhjælper søvnproblemer, hjælper til at holde en sund vægt, holder hjertet sundt, afhjælper diabetes, kontrollerer blodtrykket, modvirker knogleskørhed, får hjernen til at fungere bedre og mindsker stress.

Det har yogierne vidst i mange tusind år, så det er jo rigtig dejligt, at vesten endelig er begyndt at lytte til dem. Gennem forskningen vil mange flere tage denne praksis til sig - der er mange, der vil se "beviser", før de kaster sig ud i nye metoder – også selv om de faktisk er meget gamle og velafprøvede.

Yoga og meditation hjælper på stress ved at give vores hjerne ro. Meditationen sænker pulsen og blodtrykket og skaber en indre ro, der føles uendelig dejligt.

Hvis du gerne vil i gang med at meditere kan du læse om det på min hjemmeside. Der er øvelser til at komme i gang med vejrtrækningsmeditation og afspændingsøvelser. Der er desuden henvisninger til gode bøger om emnet på min bogside.

Yoga er blevet en del af min livsstil. En ting, jeg absolut ikke kan undvære uden at det straks kan mærkes først og fremmest i ryggen og nakken, men også i resten af kroppen.


I de otte år, hvor jeg har dyrket regelmæssig yoga, mediteret (og taget kosttilskud) har jeg ikke haft et eneste tilfælde af forkølelse, halsbetændelse, influenza og alle de ting, som mange danskere plages af hvert år.
Ingen spændingshovedpine, ingen rygsmerter.
Ingen kiropraktorregninger.
Ingen konstant trang til massage – jo, det er da super dejligt, når der er en, der vil massere mig, men jeg føler ikke denne afhængighed af massage mere.

For mig handler yogaen ikke om at præstere og at se ud på en bestemt måde – selv om det da er dejligt at have en krop, der er ”pæn” – nej, det handler om welness. At være sund. Ikke bare fri for sygdomme, men at have et stærk immunforsvar, så alt preller af og så den vigtigste del af det hele: at have indre ro, harmoni. Det er følelsen af sundhed.

Du også kan skabe den harmoni i krop og sjæl. Hvordan du gør det er helt op til dig selv – jeg ved blot at yoga og meditation virker. Så hvis du endnu ikke har prøvet – så lad det komme an på en prøve ☺

Husk, du skaber selv din egen sundhed.
Back to Back Issues Page