Back to Back Issues Page
Sund & Glad, Nummer 33 -- Gift i hver anden grøntsag - og andre grunde til at spise økologisk mad
August 16, 2012

Gift i hver anden grøntsag

- og andre grunde til at spise økologisk mad


Kære abonnent på Sund & Glad

Sommerferien er slut. Min er i hvert fald og nu nyder vi eftersommeren.
Butikkerne bugner på denne årstid af dejlige friske grøntsager, både økologiske og konventionelle.

Men vidste du, at der er gift i op mod hver anden ikke-økologiske grøntsag, frugt og kornprodukt? og at nogle grøntsager indeholder så mange pesticider, at en ekspert advarer mod at de er sundhedsskadelige?

I dette august-nummer af mit nyhedsbrev vil jeg give indblik i disse fund og også se på andre gode grunde til at købe og spise økologiske fødevarer.
Så find et økologisk æble, gnask løs og nyd læsningen.


Hvis du synes om dette nyhedsbrev, så gør en ven og mig en tjeneste og send det videre.
Hvis en af dine venner har videresendt dette nyhedsbrev til dig og hvis du synes om det, du læser, kan du selv abonnere på Sund og Glad ved at besøge mig her.

Du kan abonnere på nyhederne på min hjemmeside via RSS. Besøg min hjemmeside og tilmeld dig.
Du kan også se de seneste nyheder via min blog, som du kan nå her.

Kommentarer? Ideer? Feedback? Jeg vil blive glad for at høre fra dig. Bare svar på dette nyhedsbrev og fortæl mig, hvad du synes.

Bedste hilsner

Lisbeth Hylke
www.skab-din-egen-sundhed.com

Giftrester i hver anden frugt, grøntsag eller kornprodukt


At der skulle være giftrester i hver anden grøntsag, frugt og kornprodukt i de danske butikker lyder helt hen i vejret. Ikke desto mindre er det hvad Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller afslørede i 2011, skrev både Politiken og Berlingske tidligere på sommeren.

Men giftrester, det kan da ikke være så meget, tænker du nok.

Jo, det kan det. Faktisk så meget, at der i knap 3% af prøverne var en overskridelse af grænseværdien på 80 gange.

Men, mon det så er et problem for kroppen, tænker du nu.

Ja, "De store fund af pesticidrester er alarmerende. For adskillige undersøgelser viser, at når kroppen udsættes for pesticider - især fostre - er det ødelæggende for flere kropsfunktioner, herunder udviklingen af hjernen" siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.

Selv er jeg ikke i tvivl. Det er et kæmpe problem.
Vores krop bruger ca 80% af energien på at rense gift ud og når vi konstant fylder den med gift, så udmatter vi kroppen.

Det betyder, at vi ikke har energi til så meget andet - og føler os trætte og uoplagte og vi bliver mere modtagelige for påvirkningerne udefra som virus og infektioner.
Når kroppen arbejder med at rense giftstoffer ud, så forbruger den masser af vitaminer - og dem kommer vi så til at mangle til andre kropsfunktioner.

Når jeg selv mærker den forskel det gør for min krop at blive renset ud (via 3 uger på Cleankuren ), er jeg slet ikke i tvivl. Vi skal forsøge at begrænse vores indtag af gift - og så jævnligt sørge for at rense kroppen igennem.

For mig er det sund logik, at det er en dårlig ide at spise grøntsager med pesticider.
Men DTU Fødevareinstituttet, som har risikovurderet fundene for Fødevarestyrelsen, anser ikke overskridelserne for at være til fare for børn eller voksnes sundhed.

Jeg er dog helt enig med Philipe Grandjean, som siger at disse giftrester er en "snigende forgiftning" af kroppen.

Stikprøvekontrollen viste, at danske grøntsager indeholder færre pesticider end udenlandske. For eksempel fandt kontrollørerne kun giftrester på hver 13. danske tomat mod hver tredje udenlandske.
Økologisk mad er uden sprøjtegift

Du kan undgå sprøjtegifte på dine fødevarer ved at købe økologisk. Når du går på udrensningskur (Cleankuren), så er det et af de vigtige punkter at købe og spise så økologisk som muligt. Men det er ikke muligt at få alting økologisk og det kan også være meget dyrt.

Hvis du synes, det er for dyrt at købe økologisk, så køb økologisk når skrællen skal spises (gulerødder, æbler osv) og køb ikke-økologisk når skrællen skal væk (som avokado og ananas).
En anden ting du kan gøre er at købe årstidens frugt og grønt. Her er der ikke den store prisforskel på økologisk og ikke-økologisk.

Måske kan du finde en økologisk gårdbutik i nærheden af hvor du bor og så sørge for at købe stort ind, når du er der, så du ikke skal afsted så tit.

Endelig kan du sørge for at vælge de danske varer, da der som nævnt er færre giftstoffer på de danske grøntsager og frugter end på de udenlandske.Andre gode grunde til at købe og spise økologisk mad

Sprøjtegiften i sig selv er årsag nok til at vælge økologiske varer. Men der er også en masse andre gode grunde, som du får her.


Økologisk mad er uden sminke.

Det betyder, at der ikke er tilsat kunstige tilsætningsstoffer som farvestoffer og sødemidler.

Tag og læs på indholdsfortegnelsen, på den mad du køber. Når varen ikke er økologisk er der lange lister over tilsætningsstoffer.


Økologisk mad er godt for grundvandet

Økologiske landmænd bruger ikke sprøjtegifte, der kan sive ned i grundvandet. For at sikre vores grundvand burde alle landmænd derfor dyrke deres jord uden sprøjtegifte - og vi derhjemme skal selvfølgelig undgå sprøjtegifte i haven. Uh, hvor er der mange der lige sprøjter ukrudtet væk.

Det er ellers en rigtig god ide at bruge hænderne og få lidt motion :-)

Ok, ukrudtet kan også brændes væk.
Men lad være med at hælde eddikesyre, salt og andet mærkeligt på ukrudtet. Det får godt nok ukrudtet til at forsvinde, men det er stadig skidt for grundvandet.

Min nu afdøde svigerfar anbefalede os at sprøjte ukrudtet med eddikesyre opløst i vand. Men da jeg tjekkede hans råd, fandt jeg ud af at det faktisk er værre for grundvandet end round-up....Økologisk mad er uden gensplejsning

Økologisk føde til både mennesker og dyr indeholder ikke gensplejsede planter.
Jeg ønsker ikke, at der skal eksperimenteres med hverken min krop eller vores natur med gensplejning - bare for økonomisk vindings skyld.

Ønsker du at sætte din krop og din sundhed på spil? Nej, vel. Undgå fødevarer, der er gensplejsede - det gør du lettes ved at købe økologisk.
Økologisk produktion giver sunde dyr og robuste afgrøder

Målet med økologisk produktion er at skabe sunde og robuste dyr og afgrøder.

Økologiske dyr har bedre leveforhold. De har god plads til at bevæge sig på og har udearealer.
De får økologisk foder og der må ikke være genmodificerede planter i deres foder.

Der er særlige skrappe regler for brugen af medicin, så det betyder, at du kan købe økologisk kød, hvor mængden af medicinrester er langt mindre end i almindeligt kød.

Desuden er det en rar tanke, at dyret man sidder og nyder, har haft et godt liv :-)

Ja, det økologiske kød er desværre væsentlig dyrere.
Den klarer jeg ved at spise meget mindre kød - og så nyde hver eneste bid - og fylde flere grøntsager på tallerkenen.
Selvfølgelig økologiske grøntsager.


Hvad med næringsværdien i fødevarerne?

Hvad blev der af den med at næringsværdien i de økologiske fødevarer er højere end i de konventionelle varer?
Tja, den kunne jeg godt tage med. Jeg tror i hvert fald selv på at planter, der er dyrket i god jord bliver sundere end dem, der er dyrket i rockwool tilsat kunstgødning.

På dette område er de lavet flere undersøgelser - nogle viser, at næringsværdien er højere i økologiske planter, men andre viser at der ikke er forskel.

Det er tilsyneladende svært at bevise, så her må man vælge at tro på det ene eller det andet....
Du kan sikker godt gætte, hvad jeg er helt og aldeles overbevist om :-)


Hvis du har lyst til at læse mere om de fødevarer vi spiser og hvordan maden ind i mellem slet ikke er mad, men kunstigt fremstillede ting, der ligner mad, så kan jeg på det varmeste anbefale bogen "Hvad er det du spiser?" skrevet af Ane Bodil Søgård og Troels V. Østergaard.

I disse dage er min mand og jeg på udrensningskuren Cleankuren.
Det er en udrensningkur, hvor det handler om at rense ud i alle de giftdepoter, der stille og roligt dannes i kroppen.

Kuren omfatter selvfølgelig økologiske fødevarer i så stor udstrækning som økonomien og mulighederne rækker, men omfatter også tanke på de giftstoffer, som du får ind på andre måder end via kosten: gennem huden som f.eks. de sæber og cremer du bruger, gennem indånding af forgiftet luft som f.eks. ved brugen af hårspray, røg og forurenet luft og endelig de giftstoffer som du selv danner i kroppen når du eksempelvis tænker negative tanker.

Så Kuren kommer hele vejen rundt og hjælper dig til at indtage færre giftstoffer og rense ud i de depoter, der gennem tiden er dannet i kroppen.

Under denne kur får du fokus på dig selv - og på alle de kilder til gift, som vi dagligt omgås.
Det er tankevækkende, så mange steder vi bliver bombarderet med gift.....

Du kan læse om Cleankuren på min hjemmeside og du kan også læse om min oplevelse af kuren, da jeg var på den første gang.
Hvad du gør, er helt op til dig selv. Jeg er ikke i tvivl og min familie er ikke i tvivl.
Vi vil væk fra giftstofferne, vi vil indtage rene fødevarer, behandle kroppen med rene varer, indånde ren luft og drikke rent vand.

Husk, du skaber selv din egen sundhed.

Besøg ShopSundtØnsker du at købe økologiske kosttilskud uden tilsætning af farve-, smags- og konserveringsstoffer?

Så besøg min online butik på www.shopsundt.dk


Back to Back Issues Page