Mindre stress i det nye år

- og bedre præstationer


Kære abonnent på Sund & Glad

Godt nytår! Jeg håber, du kom godt ind i det nye år og vil fortsætte din stræben efter et sundere og gladere liv.

Jeg har gennem mange år sat mig personlige mål for det nye år - og også i år har jeg lavet en liste over mine mål for 2011.

Har du også sat dig nogle mål eller bare gjort dig nogle tanker om hvad du ønsker skal ske i 2011?

Og handler nogle af dem om at tage bedre vare på dig selv i det nye år? eller måske om at du vil præstere bedre på et eller andet område?

Det lyder som selvmodsigende mål, men det er det faktisk ikke. Hjælpen til at opnå begge dele er meditation.

Forskning viser, at meditation udvikler din hjerne, så du både bliver bedre til at stresse af og bedre til at koncentrere dig og løse opgaver.
Også de danske forskere har kastet sig over at undersøge effekterne af meditation.

Dette januarnummer af mit nyhedbrev handler om nogle af de resultater forskerne har fundet og er for dig, der gerne gøre noget for dig selv og gerne vil præstere godt.

Hvis du synes om dette nyhedsbrev, så gør en ven og mig en tjeneste og send det videre.
Hvis en af dine venner har videresendt dette nyhedsbrev til dig og hvis du synes om det, du læser, kan du selv abonnere på Sund og Glad ved at besøge mig her.

Du kan abonnere på nyhederne på min hjemmeside via RSS. Besøg min hjemmeside og tilmeld dig.
Du kan også se de seneste nyheder via min blog, som du kan nå her.

Kommentarer? Ideer? Feedback? Jeg vil blive glad for at høre fra dig. Bare svar på dette nyhedsbrev og fortæl mig, hvad du synes.

Vi ses i næste måned.

Lisbeth Hylke
www.skab-din-egen-sundhed.com


Meditation forandrer vores hjerner

Gennem årene har der været lavet mange undersøgelser af effekten af meditation. Altså, udenlandske undersøgelser.
Men nu er de danske forskere også i gang og de har allerede gjort nogle spændende opdagelser. Dem vender jeg tilbage til lige om lidt :-)

Gennem de sidste 40 år har mere end 500 undersøgelser på 214 universiteter og forskningscentre verden over vist, at meditation har en effekt.
Der er ingen tvivl om meditationens afstressende effekt og dermed effekten på sundheden.
Mange undersøgelser viser også, at meditation giver bedre præstationer.

Allerede tilbage i 1987 rapporterede den japanske virksomhed Sumitomo Heavy Industries effekten af meditation. Sumitomo introducerede Transcendental Meditation (TM) til 600 af firmaets mellemledere og registrerede deres fremskridt og produktivitet i de efterfølgende 18 måneder.

Sumitomo oplevede et markant fald i sygefravær og en signifikant forbedring af individuelle præstationer og arbejdskvalitet. Mellemlederne udtalte selv, at deres helbred var blevet bedre og at de var mindre stressede - og at det selvfølgelig også havde en positiv effekt på deres familieliv.

Så mange undersøgelser har vist effekten af meditation. Men hvad er det, der sker i hjernen?

Det er danskere forskere i gang med at undersøge. De første resultater blev lanceret for et års tid siden og jeg fundet disse resultater på videnskab.dk.

Det er forskere fra Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab - ja, det er da næsten ikke til at udtale :-) - som sammen med Vækstcenteret i Nr. Snede har undersøgt meditationens effekt på hjernen.

Lektor Peter Vestergaard-Poulsen har ledet arbejdet og han beretter, at deres MR-scanninger viser tydelige anatomiske forandringer i hjernen som følge af meditation.

Hjernen udvikler sig - der dannes en større tæthed af den såkaldte grå masse i to områder af hjernen:
- det område i frontallappen, du bruger til at fornemme hvordan du har det
- den forlængede rygmarv, som er et kontrolcenter, der forbinder din krop og den øvrige del af hjernen. Her styres bl.a. hjerterytme og åndedræt.

Resultaterne er baseret på undersøgelse af to grupper af forsøgspersoner. Den ene gruppe bestod af personer, der har en lang meditationskarriere bag sig og den anden gruppe bestod af personer, der aldrig har mediteret.

Peter Vestergaard-Poulsen sammenligner denne udvikling i hjernen med styrketræning af en muskel som f.eks. overarmen.

Han forklarer det sådan: "De første tre til fire måneder vil man ikke se en forandring på armen på trods af det hårde arbejde. Men lige pludselig begynder musklen at vokse. Det er i overført betydning det samme, vi tror sker under meditation. Når meditationen påvirker disse to områder i hjernen i et stykke tid, så ændrer hjernen sig anatomisk."

Det er muligvis disse forandringer i hjernen, der gør at meditationen får os til stress mere af og som påvirker både hjertefrekvens og åndedræt og får mængden af stresshomonet cortisol til at falde.

Forskergruppen arbejder videre. De er nu i gang med at undersøge hvordan meditation vil påvirke de to hjerneområder hos danskere, der aldrig har mediteret før. Det vil også give mulighed for at finde ud af, hvor hurtigt forandringerne sker.

Andre undersøgelser rapporterer færre stressrelaterede symptomer allerede efter 5 dages meditation og forskning af mindfulness viser store forandringer i symptombilledet efter bare 5 ugers træning.Dansk forsøg på Rigshospitalet tester effekten af meditation

Hjerneforsker og overlæge på Rigshospitalet Troels W. Kjær gik i oktober 2010 i gang med et forsøg, som skal undersøge om 12 minutters daglig meditation kan forbedre hjernekapaciteten.

Troels W. Kjær udtaler i Berlingske Tidende den 9.oktober 2010 at "Formålet med projektet er at undersøge om daglig meditation ændrer noget ved den måde, folk klarer forskellige standardopgaver på. Når meditationsforløbet er slut, klarer de så opgaverne bedre, end hvis de ikke havde mediteret? Eller har meditationen ikke haft nogen indflydelse? Det er det, vi gerne vil finde ud af."

Opgaverne som forsøgspersonerne skal løse kan være soduko-opgaver, finde rundt i en labyrint eller andre af dens slags opgaver, der stiller krav til hjernekapacitet.

Det er godt at høre, at også danskerne interesserer sig for meditationens effekter.
Men jeg tror nu ikke, der kommer nogle nye resultater på den front - der er allerede så mange udenlandske undersøgelser, der viser, at meditationen påvirker evnen til at fokusere og skære det irrelevante fra - og det er den evne, der gør dig mange gange bedre til at løse opgaver.

Resultaterne af denne danske undersøgelse vil foreligge i starten af 2011, så jeg vil holde øje med dem og når de kommer, så skal du selvfølgelig ikke gå glip af dem.
Jeg vender tilbage med dem i et senere nyhedsbrev :-)Hvordan kommer du i gang med at meditere


Nu er du sikkert blevet inspireret til at gå i gang - eller hvis du allerede mediterer af og til, så får du måske lyst til at gøre det regelmæssigt.

På min hjemmeside kan du finde vejledning til at komme i gang med at meditere samt små øvelser du kan lave både hjemme og på jobbet.

Ved at bruge ca 10 minutter om dagen, kan du forbedre din almene sundhedstilstand og forbedre dine præstationer så meget, at andre vil lægge mærke til det.

Synes du 10 minutter om dagen er for meget tid? Ja, det er jo helt op til dig at vurdere.

Jeg er ikke selv i tvivl. Det virker. Faktisk så meget, så jeg ofte får kommentarer fra dem, jeg arbejder sammen med - at jeg er imponerende god til at holde fokus og få produceret det, der nu skal laves.
Måske tænker du, at det er en evne, jeg altid har haft? tja... måske.

Er du i tvivl, så prøv selv at gå i gang med at meditere.

Husk, du skaber selv din egen sundhed.
Besøg ShopSundtØnsker du at købe økologiske kosttilskud uden tilsætning af farve-, smags- og konserveringsstoffer?

Så besøg min online butik på www.shopsundt.dk