Blommer styrker immunforsvaret - spis bare løs


Kære abonnent på Sund & Glad

Det er blommetid. Der er blommer alle vegne. Vores indkørsel er fyldt med blommer, der er faldet ned. I butikkerne står blommerne nu i kassevis og ser indbydende ud.
Blommer er de rene sundhedsbomber, så pluk fra træerne (i stedet for at lade dem gå til spilde i indkørslen), køb dem, spis dem - og bliv super sund.
Jeg vil fortælle dig om alle de gode ting, som blommer kan gøre for dit helbred, så læs videre i dette september-nummer af mit nyhedsbrev Sund & Glad.

Du får en gave med dette nummer af Sund og Glad : En gratis E-bog med de 5 mest læste Nyhedsbreve, lige til at downloade og/eller printe (Klik for at åbne, højreklik for at downloade)

Hvorfor? spørger du.
Jo, på min hjemmeside giver jeg denne gave til alle nye abonnenter af nyhedsbrevet Sund og Glad.
Som eksisterende abonnent skal du selvfølgelig ikke snydes for at få fat i den også :-)
Så rigtig god læselyst.

Hvis du synes om dette nyhedsbrev, så gør en ven og mig en tjeneste og send det videre. Hvis en af dine venner har videresendt dette nyhedsbrev til dig og hvis du synes om det, du læser, kan du selv abonnere på Sund og Glad ved at besøge mig her.

Du kan abonnere på nyhederne på min hjemmeside via RSS. Besøg min hjemmeside og tilmeld dig.
Du kan også se de seneste nyheder via min blog, som du kan nå her.

Kommentarer? Ideer? Feedback? Jeg vil blive glad for at høre fra dig. Bare svar på dette nyhedsbrev og fortæl mig, hvad du synes.

Vi ses i næste måned.

Lisbeth Hylke
www.skab-din-egen-sundhed.com
Blommer styrker immunforsvaret

Så er efteråret startet. Det er nu, at mange af os begynder at tænke på at spise ekstra C-vitaminer for at sikre os mod årstidens mange forkølelser og andre sygdomme.
Men hvis du tager fat i årstidens frugter og især blommerne, så kan du godt trække den lidt endnu med de ekstra C-vitaminer.

Blommerne er smækfyldte med antioxidanter og kan styrke dit immunforsvar gevaldigt.
Antioxidanterne er først og fremmest masser af C-vitaminer, men det er ikke dem alene, der gør blommer til en superspise.
Det er de mikroskopiske plantenæringsstoffer, der kaldes antocyanider. De sidder fortrinsvis i skrællen og jo mørkere blommen og dermed skrællen er, jo flere antocyanider indeholder den.

Antocyanider virker mod forkølelse, visse kræftformer, åreforkalkning, grå stær og en række andre sygdomme.

Antioxidanter beskytter cellerne mod de frie radikaler. Der er antioxidanter i alle former for frugt og grøntsager, men der er stor forskel på hvor godt de forskellige frugter og grøntsager beskytter.

Forskerne har gennem en årrække klassificeret frugt og grønt og givet dem en plads på den såkaldte ORAC-liste.

ORAC står for oxygen radical absorbance capacity, altså hvor stor en evne fødevaren har til at absorbere de frie radikaler - og dermed beskytte cellerne mod kræft og andre sygdomme.

På ORAC-listen står blommer højt.

Jeg giver dig her et udvalg af frugt og grønt fra ORAC-listen. Så får du en fornemmelse af hvor fantastisk en spise, blommen er :-)

Blommer - 6259
Svesker - 5770
Blåbær - 2234
Jordbær - 1536
Appelsin - 750
Røde druer - 739
Grønne druer - 446
Banan - 221
Æble - 218
Tomat - 189

Tallene viser ORAC pr. 100 gram af frugten/grøntsagen (kilde: Jean Carper, Mirakelkost til din hjerne) .

Generelt gælder det, at de røde/mørke udgave af en frugt eller grøntsag har en langt højere ORAC-værdi end den tilsvarende hvide/lyse.
Så vælg altid rødløg frem for hvide løg, røde druer frem for grønne druer og altså de mørke blommer frem for de lyse blommer.Blommer fremmer fordøjelsen

Du ved det sikkert allerede: blommer sætter gang i peristaltikken. Altså toiletbesøg efter blommespisning.
Jeg husker min mormors blommegrød - den smagte super og kunne indtages i store mængder. Effekten: mere tid på tønden end ellers.

Denne effekt kan være god - og mindre god.

Hvis du har problemer med hård mave eller bare har en træg mave, så er blommer et godt middel til at sætte gang i fordøjelsessystemet.

I perioder med stress kan maven godt gå i stå - og så kan blommespisning være løsningen. Både til at sætte gang i maven, men også til at give dig de ekstra antioxidanter og vitaminer, du har brug for, når du stresser. Stress forbruger nemlig dine vitaminer.

Blommernes gavnlige effekt på fordøjelsen skyldes delvis indholdet af kostfibre men fortrinsvis en række fordøjelsesfremmende stoffer, der sidder i skrællen.

Blommer indeholder desuden sorbitol.
Sorbitol er også kendt som sødestof i sukkerfrit slik. Forsøg har vist, at sorbitol i så høje koncentrationer som i sukkerfrit slik kan give diarre.
Koncentrationerne i blommer er dog væsentlig lavere - men lider du af nervøs tyktarm eller kronisk diarre, så skal du alligevel holde dig fra blommerne.

Hvis du skal ud på en længere løbetur, så vil jeg også fraråde blommespisning lige før turen starter. For så får du højst sandsynligt brug for et toilet på din tur.

Når vi senere på året ikke mere kan få fat i de friske blommer, kan vi få fat i den tørrede version - svesken - som også står højt på ORAC-listen.

Du kan læse mere om svesker og andre supersunde julegodter i mit nyhedsbrev fra december.


Så nyd blommerne i frisk form her og nu - og senere i sveskeform.
Husk - du skaber selv din egen sundhed.