Igen debat om værdien af økologiske madvarer


Kære abonnent på Sund & Glad

Der har i de seneste uger været en debat i offentligheden om det nu også kan betale sig at købe økologiske madvarer. Når en sådan debat blusser op, bliver mange i tvivl om, hvad de skal tro.

Så er du i tvivl om du skal købe økologiske madvarer, så er dette nyhedsbrev for dig. Læs for eksempel at konventionelle kartofler må sprøjtes med op til 26 forskellige giftstoffer, hvorimod økologiske slet ikke sprøjtes.
Læs videre om værdien af økologiske madvarer i dette august-nummer af mit nyhedsbrev Sund & Glad.

Hvis du synes om dette nyhedsbrev, så gør en ven og mig en tjeneste og send det videre. Hvis en af dine venner har videresendt dette nyhedsbrev til dig og hvis du synes om det, du læser, kan du selv abonnere på Sund og Glad ved at besøge mig her.

Du kan abonnere på nyhederne på min hjemmeside via RSS. Besøg min hjemmeside og tilmeld dig.
Du kan også se de seneste nyheder via min blog, som du kan nå her.

Kommentarer? Ideer? Feedback? Jeg vil blive glad for at høre fra dig. Bare svar på dette nyhedsbrev og fortæl mig, hvad du synes.

Vi ses i næste måned.

Lisbeth Hylke
www.skab-din-egen-sundhed.com
Debatten om økologiske madvarer

For et par uger siden stod jeg i mit badeværelse og var i gang med mit morgentoilette. Radioen kørte og nyhedsudsendelsen var i gang.
Hvad var det han sagde? Min tandbørstes roteren stoppede øjeblikkeligt, for det kunne da umuligt være rigtigt, det der blev sagt.
Jeg var nok søvnig, tænkte jeg, men holdt øje med aviserne senere på dagen.

Og jo, desværre, jeg havde sørme hørt rigtigt om morgenen.
En engelsk undersøgelse foretaget af forskere fra den britiske fødevarekontrol Food Standards Agency konkluderede på baggrund af 50 års forskning i økologi, at der stort set ikke er forskel på næringsværdien i økologiske og konventionelle fødevarer.

Se, det var jo lidt af en overraskelse for mange.

I Danmark tog Økologisk Landsforening til genmæle og påpegede, at den engelske undersøgelse ikke baserede sig på den nyeste forskning. De fremhæver bl.a. det fem-årige fælleseuropæiske forskningsprojekt Quality Low Input Food, der for nyligt dokumenterede at økologisk mad som kål, salat, kartofler, tomater og mælk har højere indhold af vitaminer og antioxidanter end de konventionelle fødevarer.

Spørgsmålet er om de to ekspertgrupper debaterer noget, der overhovedet kan bevises.
I følge bogen "Hvad er det du spiser" af Ane Bodil Søgaard og Troels V. Østergaard er det nærmest umuligt at bevise det. Men at det i virkeligheden også er helt ligegyldigt, da økologi handler meget mere om rent drikkevand, at undgå masser af sprøjtegifte i maden og sikre naturen et miljø, hvor planter og dyr kan overleve.

Hvis du gerne vil vide hvorfor det nærmest er umuligt at bevise at økologiske madvarer indeholder mere næring end konventionelle, så få fat i bogen og læs på side 139-140.
Nå, nu synes du, jeg er tarvelig.
Tja, måske. Men jeg må hellere holde mig til emnet - og så er det i øvrigt en fantastisk bog, som jeg vil anbefale på det varmeste :-)


Kartofler må sprøjtes med op til 26 forskellige giftstoffer´

Lad os antage, at økologiske fødevarer ikke indeholder mere næring end konventionelle.
Hvorfor skal vi så overhovedet købe økologisk - det koster jo mere.

Det skal vi for at undgå at fylde vores krop med giftstoffer.
Så simpelt er svaret.

Lad os tage et eksempel. Kartofler. Det spiser de fleste danskere rigtig meget af i alverdens afskygninger fra de traditionelle kogte, over bagte, stegte, mosede til chips og pommes frites.
Lad os i dette nyhedsbrev se bort fra al det usunde fedt, vi kan komme til at indtage ved at friturestege og blot koncentrere os om selve kartoflen.

Kartofler, der dyrkes konventionelt, må fuldt lovligt sprøjtes med 26 forskellige sprøjtemidler:
2 bejdsemidler, 13 ukrudtmidler, 11 svampe- og skadedyrsmidler og et middel til nedvisning.

Nedvisning? spørger du.
Jo, når kartoflerne har en passende størrelse, sprøjtes de med nedvisning-gift, som slår planten ihjel. Så vokser kartoflerne ikke mere og det grønne, der står over jorden, visner. Det gør det meget billigere at høste kartoflerne.

Alle disse giftmidler er udviklet for at slå ihjel. Svampe, ukrudt, insekter osv skal slås ihjel. Ja selv kartoflens vækst skal til sidst slås ihjel.
Uanset hvordan man vender og drejer det, handler giftmidler om at slå ihjel.

Jeg ved ikke, hvad du tænker, Men jeg tænker i hvert fald, at jeg ikke har lyst til at spise mad, der er fyldt med giftmidler - uanset hvor små mængderne påstås at være. Det kan umuligt være sundt for min krop.

Der er ingen, der ved, hvad det betyder for kroppen. Hvilken forskel det vil gøre at spise økologisk frem for konventionelt. For et sådant forsøg er jo nærmest umuligt at gennemføre og sikre sammenlignelighed mellem to persongrupper over en menneskealder.

Så her må du selv tænke dig til om du tror på, at det er sundt eller usundt for din krop at spise små mængder af gift hver eneste dag.


Jeg skrev 26 giftmidler.
Nå, men det er faktisk ikke hele sandheden.
Der er jo også lige de 8 forskellige midler, der må bruges til at descinficere kartoffelhuse, maskiner, redskaber og det recirkulerende vand med.Hvorfor jeg aldrig spiser kartoffelchips

Ja, du tænker nok, at det skyldes al det farlige fedt, som chips steges i. Hun er vel lidt af en sundhedsfreak?

Nej, du tænker helt forkert. Det med chipsene stoppede for mange år siden, længe inden jeg blev rigtig syg og fandt ud af, at det jeg spiser påvirker min sundhedstilstand.

Det skyldtes en udsendelse jeg så i fjernsynet. Jeg kan desværre ikke huske titlen, men du skal få pointen her.

Udsendelsen var en dokumentar, der satte fokus på sprøjtegifte og kartofler. Det handlede om de sprøjtegifte, der sprøjtes på kartoflerne efter de er høstet og ligger i store bunker uden for chips-fabrikkerne og venter på at blive lavet om til chips.

Kartofler ligger flere dage inden de når indenfor og hvis man ikke sprøjter dem, så rådner de.

Der blev vist et klip, hvor man så en gruppe mennesker iført månebase-alfa-udstyr: store tætlukkede gummidragter og gasmasker.
På ryggen havde de en beholder med sprøjtegiften og i hænderne sprøjten.
De kravlede rundt på kartoffelbunken og sprøjtede løs.

Journalisten spurgte, hvorfor de havde de dragter på. Svaret var simpelt. Det var jo vældigt giftigt at få disse sprøjtegifte på sig.
Så spurgte journalisten om det så ikke er farligt at spise chips, som er sprøjtet sådan.
Svaret var nej, for kartoflerne bliver jo vasket og skrællet inden, de bliver lavet til chips.

Politikerne lyttede ikke til ønsket om at stoppe for disse former for sprøjtning - og de er så vidt jeg, stadig tilladte.
Jeg har ikke spist kartoffelchips siden den dag.


Hvad ikke-økologisk dyrkning gør ved vandet og naturen

Vi får flere og flere problemer med rent drikkevand i Danmark.
Så sent som i maj måned her i 2009 var der en kæmpe artikel i Berlingske Tidende om vores vandproblemer.
Vandværkerne har i stigende grad svært ved at finde rent grundvand til alle os drikkevandskunder.

Før hen kunne de blot bore dybere eller flytte boringerne lidt. Men det kan de ikke mere.

De er flere forskellige problemer med drikkevandet og et af dem stammer fra alle de tilladte sprøjtegifte, som landbruget anvender.

Så en ting er, at du får gift med i din mad, du får også gift i dit drikkevand.
Politikerne påstår, at vi har rent drikkevand i Danmark.
Det betyder, at vandet indeholdet niveauer af gifte, der ligger under de fastsatte grænseværdier.
Men hvorfor skal der overhovedet være en grænseværdi, kunne jeg godt tænke mig at vide. Hvordan kan vi vide, at selv meget små mængder gift ikke gør skade?

Ja, jeg kan jo se med egne øjne, at det ikke slår ihjel lige her og nu. Men hvad der sker med kroppen på lang sigt, ved ingen af os. Endnu.

Nu skal det ikke handle om vand - for så stopper jeg jo ikke med at skrive de næste mange timer.... :-)
Det må du have til gode til en anden god gang.
Så lad os vende tilbage til det økologiske.

Økologisk dyrkning anvender ikke sprøjtegifte til at bekæmpe svampe, ukrudt og insekter.
Det klares med naturens egne midler. Veksling mellem afgrøderne klarer mange dele, og hvis ukrudtet ikke kan bekæmpes på denne måde, så virker gammeldags håndkraft jo altså stadig.
Du kan læse mere om hvordan et godt økologisk landbrug klarer sig uden giftstoffer her.


Så skal jeg købe økologisk?

Ja, det er jo op til dig selv.
Du kan vælge at stole på myndighederne og tro på at det ikke skader din krop at købe kartofler, der er blevet sprøjtet med op til 26 forskellige sprøjtemidler. (Og husk at kartoflen kun er ét eksempel.)

Eller du kan bruge din sunde fornuft og vælge at købe økologisk.

Måske er det ikke bevist, at du får mere næring. Men til gengæld er det sikkert at du får færre gifte i dig og at du bidrager til et renere grundvand og en renere natur med beviseligt flere forskellige planter og insekter.

Ja, det koster mere at spise økologisk. Jeg ved, at for mange kan den ekstra udgift være svær at klare.
Men så start i det små. Hold øjnene åbne og køb økologisk på de produkter, hvor prisforskellen ikke er så stor.

Jeg er ikke selv i tvivl.
Jeg vil det bedste for min krop, for grundvandet og for miljøet. Så derfor køber jeg økologisk.

Hvad du vil, bestemmer du selv.

Men husk - du skaber selv din egen sundhed.


Fortsat god sommer!