Styrk dit immunforsvar med masser af nye kartofler


Kære abonnent på Sund & Glad

Nu er de nye kartofler kommet. Og en masse andre dejlige grøntsager myldrer op af jorden. De er sprængtfyldte med vitaminer og de rene guldklumper for vores sundhed.

Dette nyhedsbrev handler om de nye kartofler - og lidt om rabarber og spinat, som også er friske fra jorden lige nu. Find ud af hvad disse dejlige grøntsager kan gøre for dit helbred og få et par gode opskrifter med på vejen.

Hvis du synes om dette nyhedsbrev, så gør en ven og mig en tjeneste og send det videre.
Hvis en af dine venner har videresendt dette nyhedsbrev til dig og hvis du synes om det, du læser, kan du selv abonnere på Sund og Glad ved at besøge mig her.

Du kan abonnere på nyhederne på min hjemmeside via RSS.Besøg min hjemmeside og tilmeld dig.
Du kan også se de seneste nyheder via min blog, som du kan nå her.

Kommentarer? Ideer? Feedback? Jeg vil blive glad for at høre fra dig. Bare svar på dette nyhedsbrev og fortæl mig, hvad du synes.

Vi ses i næste måned.

Lisbeth Hylke
www.skab-din-egen-sundhed.com
Nye kartofler er de rene sundhedsbomber

Netop nu myldrer de nye danske grøntsager frem i butikkerne. De første nye kartofler kom for flere uger siden og det er nu de nye økologiske kartofler også kommer frem. De økologisk dyrkede kommer altid lidt senere end de andre.

Nye kartofler er ernæringsmæssigt rigtig gode, da de indeholder store mængder C-vitamin. 100 gram kartofler indeholder ca 22 mg C-vitamin og det er måske ikke så imponerende i forhold til solbær og peberfrugter. Men vi spiser jo temmelig mange kartofler til et måltid, så vi kan faktisk dække vores daglige behov for C-vitamin blot ved at spise 3-400 gram nye kartofler.

C-vitaminet svækkes med tiden, så de gamle kartofler vi har spist hen over vinteren, har kun haft et ringe vitaminindhold.
Men nu kan vi få dem nye og friskopgravede og så bugner de altså med vitaminer.

En anden forskel på de gamle og de nye kartofler er, at de nye kartofler har en helt anden fast konsistens. De kan være næsten helt sprøde.
Det er fordi stivelsen i kartoflen har en anden kemisk struktur og den gør at kulhydraterne optages langsommere. Dermed får vores blodsukker ikke den hurtige voldsomme stigning, som ellers er tilfældet, når vi har spist kulhydrater. Så blodsukkeret holder sig mere stabilt med de nye kartofler - og det er rigtig godt for vores krop.

Kartoflernes kulhydrater giver god energi til vores muskler og hjerner. Så hvis du konditionstræner, er nye kartofler rigtig gode. Så længe du kan få nye kartofler, så drop endelig pasta og ris. De kan slet ikke konkurrere med de nye kartofler.

Nye kartofler mætter godt og det uden at fylde dig med overflødige kalorier. Det betyder, at du bliver mæt af en mindre portion.
En stor fordel, hvis du gerne vil passe på vægten.
Kartofler indeholder ikke så mange kostfibre, så dem må du sikre dig at få på anden vis.

Du kan f.eks. supplere med blomkål eller andre grove grøntsager. Eller du kan tage fat i rabarberen.

Den kan du bruge som tilbehør, som dessert, men pas så på med flødeskum og alt det der :-) , og faktisk også som morgenmad.
Jeg giver dig en opskrift på morgenmad med rabarber sidst i nyhedsbrevet.


Sådan skal du servere kartofler

Køb nye friskopgravede kartofler og vask/skrub dem.
Fjern ikke skrællen. Den indeholder også masser af gode næringsstoffer - og så ser det rigtig lækkert ud, når der sidder lidt skræl på dem ved serveringen.
Drys frisk persille over og du har en virkelig C-vitamin-bombe foran dig.

Men lad nu være med at koge kartofler i en kæmpe balje vand. Så lidt vand som muligt.
Faktisk vil det bedste være at dampe dem, så der ikke forsvinder C-vitaminer ud i kogevandet.

Jeg har selv et grydesæt, hvor man kan koge kartofler og grøntsager uden vand. Faktisk kun med den smule vand, der hænger ved efter at jeg har vasket dem.
Det betyder, at de nærmest damper møre. Det bevarer vitaminerne bedre, men det bedste er nu at smagen er meget bedre.

Du kan også bage kartoflerne. Når kartoflerne bager er de under opvarmning i længere tid end ved kogning. Da C-vitaminerne forsvinder ved længere tids opvarmning betyder det, at du får et resultat med færre vitaminer i. Men stadig et godt resultat.

Resultatet bliver først helt skidt, hvis du laver kartofler til pommes frites - eller endnu værre til franske kartofler. Uh ha, så er alt det sunde kartoffel overdøvet med usundt fedt og alt for meget salt .


Bliv stærk med rabarber og spinat

Det er rabarbertid lige nu.
Det lange røde stænger er fyldt med C-vitaminer - og med kostfibre!
C-vitaminet hører til en af de kraftigste antioxidanter, men spiller også en vigtig rolle i opbygningen af et stærkt bindevæv.
Desuden er C-vitaminet nødvendigt for at bevare hudens elastisitet. Så vil du bevare dit unge look, skal du sørge for at få nok C-vitaminer.


De fleste har svært ved at få nok kostfibre og derfor kører der for øjeblikket en fuldkornskampagne (se mit nyhedsbrev nr. 10 fra april).

Fuldkorn er fulde af kostfibre, men du kan også få kostfibre fra grove grøntsager og her er rabarber altså også en god kandidat.

Så der er masser af gode grunde til at bruge rabarber som tilbehør, som dessert og sammen med yoghurt og mysli til morgenmad!

Rabarber er kaloriefattig, og det er jo heldigt, da vi er jo nødt til at søde den lidt, for at gøre den spiselig.

En af ulemperne ved rabarber er den megen oxalsyre. Oxalsyre binder kalcium, så du ikke kan optage det i knoglerne og derfor har der gennem en årrække været set lidt skævt til rabarber.
Men oxalsyren er let at neutralisere. Du skal blot tilføre lidt nonoaxl, som kan købes i flaske i alle supermarkeder.

Så kast dig ud i spændende rabarber-retter - men pas på.
Man kommer let til at putte for meget sukker i kompotten eller servere dem med creme og flødeskum. Og så er det altså ikke mere en sundhedsret.

Spinat vil jeg kun nævne ganske kort.
Det er også tid for friske spinatblade. Spinat er fuld af den livsvigtige folsyre, så server spinatsalat med friske blade - det smager herligt sammen med rucula og en sennepsdressing.
Jeg har netop tilføjet en side om folsyre på skab-din-egen-sundhed. Her kan du læse en masse om folsyre.

Hvis du vil gøre salaten ekstra sund, så bælg nogle friske ærter og put dem i. Ærter er også fulde af kostfibre og indeholder desuden masser af kalium og K-vitamin.

På salaten på billedet har jeg drysset øverst med tern af feta.Uh ha da, mine tænder løber helt i vand af at skrive om disse lækre grøntsager :-)
Mon du kan gætte, hvad jeg serverer i aften?


Opskrift: Morgenmad med rabarber

Jeg har i bladet I form fundet denne spændende opskrift på morgenmad med rabarber.
Jo, jeg har afprøvet den. Den smager himmelsk :-)

Du koger lidt rabarberkompot af 150 g rabarber skåret i små stænger og 20 g sukker. Tilsæt lidt nonoxal til at neutralisere oxalsyren.
Kompotten skal blot småkoge i ca 5 min. Lad den afkøle.

Skær 150 g jordbær i skiver og vend dem i kompotten.

I et portionsglas lægger du på skift kompot, skummetmælksyoghurt og mysli. Drys øverst med hakkede mandler og valnødder.
Sæt glasset i køleskabet til næste morgen - så har du et dejligt morgenmåltid stående klar.

Denne ret giver dig masser af C-vitaminer, som styrker dit immunforsvar, gode kostfibre fra rabarber og mysli, vigtige mineraler som kalcium og magnesium fra yoghurten og hjertevenlige fedtsyrer fra valnødderne.Fyld din inkøbskurv med friske danske grøntsager. De smager himmelsk og er fantastiske for dit helbred.
Drop al pasta, ris og lign. de næste par måneder og gå i krig med alle disse dejlige grøntsager.
Økologiske, selvfølgelig :-)

Med den rigtige kost er du godt på vej til at skabe din egen sundhed.