Spis supersunde jelegodterKære Sund og Glad abonnent.

Julen er på vej ind over os - nu er det netop blevet december måned. Det er nu, vi virkelig skal fristes af julens mange slags konfekt og kager - som på ingen er godt for vores sundhed. Men der er heldigvis også julegodter, som strutter af sundhed.

Dette decembernummer af mit nyhedsbrev handler om de sunde julegodter. Læs videre og få en december, hvor du fylder dig med dejlige lækkerier - med god samvittighed!

Hvis du synes om dette nyhedsbrev, så gør en ven og mig en tjeneste og send det videre.
Hvis en af dine venner har videresendt dette nyhedsbrev til dig og hvis du synes om det, du læser, kan du selv abonnere på Sund og Glad ved at besøge mig her.

Du kan abonnere på nyhederne på min hjemmeside via RSS.Besøg min hjemmeside og tilmeld dig. Du kan også se de seneste nyheder via min nye blog, som du kan nå her.

Kommentarer? Ideer? Feedback? Jeg vil blive glad for at høre fra dig. Bare svar på dette nyhedsbrev og fortæl mig, hvad du synes.

Vi ses i næste måned.

Lisbeth Hylke
www.skab-din-egen-sundhed.com

Nødder og mandler Måske du er en af dem, der holder sig fra nødder og mandler fordi de feder. Så læs videre her og du vil få et nyt syn på nødder og mandler.

Mange forskellige forsøg har vist, at hvis du spiser nødder hver dag, forebygger du hjerte-kar-sygdomme. Det kan lyde lidt underligt, men det skyldes, at nødder er fyldte med fibre og meget rige på monoumættede fedtsyrer af olivenolie-typen. Nødder er desuden fyldte med antioxidanter - specielt E-vitaminer - og mineraler. Derfor beskytter de blodkarrene mod kolesterolets ødelæggende effekt.

I følge tidsskriftet I Form har et stuidie baseret på 100.000 forsøgspersoners kostvaner og kredsløb vist, at hvis du erstatter 30-40 gram kulhydrater i din kost med 23 gram valnødder, så nedsætter du risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 30%. Hvis du erstattet mættet fedt fra din kost med valnødder, så er effekten endnu bedre. Så reducerer du risioken med 45%.

Nødder har også en forebyggende effekt på kræft. Det skyldes de store mængder af antioxidanter i form af E-vitamin og de øvrige kræfthæmmende stoffer. Paranødder indeholder selen, valnødder indeholder ellaginsyre og mandler indeholder oleinsyre - alt sammen kræfthæmmende stoffer.

Mandler har desuden en helt anden og overraskende effekt på gamle hjerner: de øger tankeevnen og hukommelsen. Det skyldes indholdet af riboflavin.

For de ældre slutter det ikke her. Mandler, jordnødder og hasselnødder indeholder også spormineralet bor, som har en afgørende betydning for, om du får knogleskørhed eller ej.

Jordnødder er jeg nødt til at fremhæve for sig selv. Den lille nød kan nemlig indgå i en sund kost på lige fod med fuldkornsprodukter og grove grøntsager. Det skyldes selvfølgelig de egenskaber, som jeg allerede har nævnt, men også at det er en helt lille proteinbombe. Indholdet af protein er så højt, at det overgår selv kalkunschnitzler og oksesteaks. Protein fremmer restitueringen efter træning og fysisk aktivitet og starter du dagen med proterin kan du bedre holde energien oppe hele dagen. Du kan læse mere om proteins gode egenskaber her Stenaldermenneskets kost indeholdt masser af nødder - så det gode råd om at spise som stenaldermennesket er vist temmelig godt. Du kan læse mere om stenaldermenneskets kost her Selv om nødder og mandler er de rene sundhedsbomber, skal du alligevel passe på ikke at spise for mange - men det er kun af hensyn til vægten. Nødder indeholder ommkring 600 kcal pr 100 gram, så du bør kun spise 30-60 gram dagligt afhængig af din vægt. Men du bør absolout spise nødder dagligt.

Her i december, hvor vi ofte får serveret masser af nødder, så tag imod dem med god samvittighed - og gå uden om slikket og de fede kager. Nødder er en suveræn erstatning!

Svesker, rosiner og abrikoser

Andre sunde julegodter er svesker og abrikoser.

Svesker styrker dit immunforsvar - faktisk er den bedste frugt og grøntsag overhovedet til det! Svesker ligger øverst på ORAC-listen, som er en liste over frugt og grøntsagers evne til at neutralisere de skadelige frie radikaler. Svesker har 5800 ORAC-enheder, nr 2 på listen er rosiner med 2800 ORAC-enheder og til sammenligning kan nævnes blåbær med 2200, appelsiner med 750 og æbler med 210.

Det er sveskens mørke skal som gemmer på de mange platenæringsstoffer, der virker som antioxidanter. De mørke frugter ligger generelt højt på denne liste - så det er altid bedre at vælge den blå/røde version end den lyse. Fx vil du få flere antioxidanter ved at vælge rødløg frem for hvidløg.

Nå, løg er jo ikke ligefrem en julegodte, så lad os vende se på en anden julegodte - abrikosen.

Tørrede abrikoser smager jo rigtig godt og så modvirker de kræft af flere årsager. For det første indeholder de lycopen, som er det stof, der er dobbelt så godt som betakaroten til at bekæmpe de giftige iltmolekyler. For det andet indeholder abrikoser - lige som svesker - pektin. Tektin er opløselige kostfibre, som hæmmer tyktarmskræft.

Du ved nok, at svesker anvendes som et afføringsmiddel. Det skyldes at svesker indeholder det natrulige sukker sorbitol, der virker afførende. Så hvis du har tendens til nervøs tyktarm, skal du undgå sorbitol og dermed svesker og abrikoser.

Der er selvfølgelig kalorier i svesker - men det er langt bedre for din sundhed at du spiser svesker end at du spiser juleslik. Men overdriv det ikke - nogle få stykker om dagen er i orden.

Gå altid efter de økologiske produkter og ikke kun af hensyn til eventuelle sprøjtegifte. Mange tørrede abrikoser er tilsat sukker - og er i øvrigt blevet lyse af ???

Du kan få økologiske abrikoser, som helt uden tilsætninger er søde og saftige i smagen. Jeg blev godt nok overrasket over hvilken lækkerbisken det er er. Farven er mørk - det er vi ikek vant til, så nogen viger lidt tilbage. Luk øjnene og put den i munden. Koncentrer dig om smagen - og mærk hvordan nydelsen breder sig i hele kroppen.

Nyt indhold i godteskålen Start december med at gøre noget godt og sundt for dig selv. Skift indholdet i julegodte-skålen ud.

Væk med fede julekager, konfekt og slik. Ind med nødder af alle slags, mandler, rosiner og tørrede abrikoser.

Det forunderlige er, at når du i en periode har vænnet dig til at spise disse lækkerier, så forekommer slikskålen dig pludselig afskyelig.

Ja, jeg ved, vi alle får tilbagefald. Det er kun helt naturligt - og ok! Husk det. Det er en naturlig del af det at ændre vaner, at falde tilbage i de gamle vaner.

Jeg har selv gjort det nogle gange. Fået denne vanvittige trang til slik og bagerens nylavede træstammer. Det er kommet over mig et par gange i det løbet af det sidste års tid. Så vælter jeg slik i mig og siger, at det er ok at falde tilbage. Efter et par dage skriger min krop på noget andet kost - og jeg vender glad tilbage til mine "nye" vaner.

Før kunne min krop skrige efter det usunde - nu skriger denefter det sunde. Det er en dejlig fornemmelse.

Hvis du som jeg er begyndt at være slikfri, så husk at tilbagefald er en naturlig del af din vej til de nye vaner. Nødder, mandler, rosiner og måske nogle enkelte økologiske fuldkornskiks er mine nye slik-vaner. De kan anbefales.

Jeg håber, du får en rigtig dejlig jul. En jul, hvor nødder og mandler dagligt giver dig mulighed for at du kan skabe din egen sundhed.