Tynde kan være farligt fedeKære Sund og Glad abonnent.

Den bedste vægt er spejlet, har jeg altid sagt. Men det lader til, at jeg måske har taget fejl.

Nyere forskning har vist, at selv de tynde kan vise sig at være farligt fede - de kan have for meget fedt omkring de indre organer, og det kan ikke ses udefra. Det kaldes at være tyndfed. Det kan give kræft, hjerte-kar-sygdomme, blodpropper og type-2-diabetes.

Dette november-nummer af mit nyhedsbrev Sund & Glad handler om fænomenet tyndfed, hvorfor det er farligt og hvordan du let kan teste, om du er i farezonen.
Endelig får du nogle råd til hvordan, du kan slippe ud af den usunde tilstand - det er nemlig ikke så svært.

Hvis du synes om dette nyhedsbrev, så gør en ven og mig en tjeneste og send det videre.
Hvis en af dine venner har videresendt dette nyhedsbrev til dig og hvis du synes om det, du læser, kan du selv abonnere på Sund og Glad ved at besøge mig her.

Du kan abonnere på nyhederne på min hjemmeside via RSS.Besøg min hjemmeside og tilmeld dig. Du kan også se de seneste nyheder via min nye blog, som du kan nå her.

Kommentarer? Ideer? Feedback? Jeg vil blive glad for at høre fra dig. Bare svar på dette nyhedsbrev og fortæl mig, hvad du synes.

Vi ses i næste måned.

Lisbeth Hylke
www.skab-din-egen-sundhed.com

Tyndfede og tungfede

Du kan godt være usund, selv om du er slank. Selv om vægten, dit BMI-tal og dit taljemål ser godt ud, kan din fedtprocent være farligt høj.
Det skyldes, at du har lagret farligt fedt omkring dine indre organer.

Forskere over hele verden har i den senste tid haft fokus på dette fænomen og de skelner nu mellem tyndfede og tungfede. De tyndfede har en normal vægt og BMI-tal, men har en farlig høj fedtprocent. Deres fedt ligger lagret omkring de indre organer, så det ses ikke udefra.
Det farlige fedt afsløres ved scanninger og en britisk undersøgelse viste, at ud af 800 personer, som ifølge deres vægt og højde ikke er overvægtige, havde 45 procent af kvinderne og 60 procent af mændede for meget indre fedt.

Manglende motion og styrketræning gør din muskelmasse lille og dermed fedtprocenten høj. Kombineres dette med forkert kost har vi som Thue Kvorning, der er forsker ved Syddansk Universitets Institut for Idræt og Biomekanik, noget grotesk udtrykker det "omvandrende vandmænd, der holdes oppe af deres skelet".

Derfor er det farligt

Det er lige så usundt og farligt at være tyndfed, som at være tungfed.

Fedtet omkring organerne producerer cykotiner, som giver kronisk betændelse i blodkarrenes cellevægge og det gør det lettere for sygdomme at angribe.
Fedtdepotet frigiver fedtsyrer, der får leveren til at udskille mere triglycerid. Det sætter sig i årerne som plak og kalker dem til.
Så får blodet sværere ved at flyde gennem årene og du har nu den tilstand, som vi kalder åreforkalkning. Hvis denne plak river sig løs og strømmer gennem årerne, er du i stor risiko for at den sætter sig fast og du har fået en blodprop.

Cykotinerne og de frie fedtsyrer nedbryder insulinreceptorerne i musklerne, så de bliver mindre følsomme overfor insuling. Det øger risioken for type2-diabetes.

Der er altså masser af gode grunde til at undgå disse indre fedtdepoter.

Test dig selv

Hvis du er en af mine tynde læsere, vil du sikkert gerne vide, om du er i farezonen. Det var i hvert fald min første bekymring, da jeg hørte om fænomenet.
Den sikre måde at blive testet på, er at få lavet en scanning, der afslører størrelsen af dine indre fedtdepoter.
Men det er lidt dyr affære - en såkaldt DEXO-scanning kan fås for ca 1.000 kr, mens den mere præcise CT-scanning koster fra ca 4.000 kr på et privathospital.

I bladet I form fandt jeg en lille selvtest, som du kan starte med. Så får du i hvert fald et fingerpeg om, du er i farezonen.

De følgende spørgsmål, skal du helst kunne svare nej til. Hvis du kan svare ja til mere end fem af disse spørgsmål, har du større risiko for at blive tyndfed.

1. Dyrker du mindre end halvanden times motion om ugen?
2. Styrketræner du mindre end to gange om ugen?
3. Drikker du mere end fem genstande alkohol på én gang mindst én gang om ugen?
4. Er du ryger, festryger eller passiv ryger?
5. Er du ofte stresset?
6. Spiser du fed mad?
7. Spiser du meget sukker? (slik, kager osv)
8. Drikker du mere end en halv liter sodavand eller saft om ugen?
9. Har du været på mindst tre yoyo-slankekure i løbet af de sidste 10 år?
10. Er din kropsfigur æbleformet? (du er bred omkring maven og slank omkring hofter, baller og lår)

Som du tydeligt kan læse af denne test, er vejen væk fra risikozonen et spørgsmål om at spise sundt, undgå rygning og for meget alkohol og træne, så du får mere muskelmasse.

Start din træning nu

Som abonnent af dette nyhedbrev spiser du sikkert allerede kosttilskud (ellers læs her hvorfor kosttilskud er nødvendige) og du er nok også i gang med at skære ned på dit sukkerindtag (ellers læs her hvorfor sukker er farligt), så du er godt på vej til at skabe din egen sundhed.

Men der skal tre ben til at skabe en stabil platform og det manglende ben her er træning.

Ja, jeg ved, jeg endnu ikke har træning på min hjemmeside, men det kommer!

Uden træning er du stadig usund og i farezonen - som dette nyhedsbrev har beskrevet.

Altså du må i gang med at skabe flere muskler, så du får et godt forhold mellem muskler og fedt. Svaret er styrketræning. Puh, hvor det ikke lyder rart i mange kvinders ører - og enkelte mænds. Du kan slet ikke se dig selv hive i vægte og stønne og svede.

Jeg havde det selv lige sådan. Men da mine ryg og nakkeproblemer var på sit højeste, blev jeg rådet til at få lagt et træningsprogram specielt til at styrke mine svage muskler i nakken og ryggen.
Det gjorde jeg så - og faktisk var det en af de væsentligste årsager til, at jeg er sluppet af med mine nakke og rygproblemer.
Samtidig begyndte jeg at træne på forskellige hold med forskellige former for styrketræning. Jeg afprøvede alt, hvad vores træningscenter kunne byde på.
Og jeg faldt helt pladask for poweryoga.

Jeg blev så begejstret, at jeg nu underviser i poweryoga og har et rum i vores hus indrettet til min daglige træning.

Så mit bedste råd til dig er at gå i gang med at finde den træningsform, som du kan elske. Vi er alle forskellige og hvad den ene elsker, kan en anden afsky.
Så prøv dig frem.
Tag en time på alle mulige forskellige træningshold, også nogle, som du end ikke aner hvad er - måske du også pludselig står på et hold, som fuldstændig slår benene væk under dig og giver dig lyst til at træne.

Hvis du forsøger dig med poweryoga: hvis du ikke synes om den første time, du prøver, så find en anden instruktør. Jeg har erfaret, at der er kæmpe forskel fra instruktør til instruktør. Så led efter den person, som giver dig den træning, som du kan lide.

Træning er en investering for livet. Den gør dig sund og glad. Når du først er kommet i gang, finder du ud af, at der masser af andre gode bivirkninger - for eksempel er det meget lettere at slippe af med stress og tungsind. Hvis du som jeg gjorde, også lider af megen hovedpine, vil træningen løsne dine spændinger i nakken og hovedpinen vil aftage - både i frekvens og i styrke.

Endelig sparede jeg selv en masse penge på kiropraktor-regninger, massør-regninger og medicin-regninger. Ja, træning og sund mad koster også - men når pengene skal betales uanset hvad, så er jeg ikke i tvivl om hvad, jeg selv vælger.

Så kom i gang med træningen - og skab din egen sundhed.