Vil du gerne have mere energi?Kære Sund og Glad abonnent.

Nu kommer efteråret over os. Måske du også er blandt dem, der trænger til mere energi i dagligdagen. Tænker du også, at nu går vi den lange mørke vinter i møde og hvordan skal det dog gå, når du føler dig træt og udmattet allerede?

Den gode nyhed er, at du selv er herre over, hvor meget energi du vil have. Din kost afgør det meste og ved at bruge din krop lidt mere kan du komme helt på toppen.

Hvis du gerne vil
- have mere energi i hverdagen
- føle dig mere glad og i bedre humør
- blive bedre til at koncentrere dig
- og måske tabe nogle kilo

så læs videre i dette oktober-nummer af mit nyhedsbrev Sund & Glad.

Hvis du synes om dette nyhedsbrev, så gør en ven og mig en tjeneste og send det videre. Hvis en af dine venner har videresendt dette nyhedsbrev til dig og hvis du synes om det, du læser, kan du selv abonnere på Sund og Glad ved at besøge mig her.

Du kan abonnere på nyhederne på min hjemmeside via RSS.Besøg min hjemmeside og tilmeld dig. Du kan også se de seneste nyheder via min nye blog, som du kan nå her.

Kommentarer? Ideer? Feedback? Jeg vil blive glad for at høre fra dig. Bare svar på dette nyhedsbrev og fortæl mig, hvad du synes.

Vi ses i næste måned.

Lisbeth Hylke
www.skab-din-egen-sundhed.com

Derfor bliver du så træt

Puh ha, hvor er jeg dog træt hele tiden. Jeg mangler virkelig noget energi, tænker du - og tager straks noget sukkermad. Et stykke chokolade, noget slik, en cola, en kage eller måske du føler dig meget sund og tager et stykke hvidt brød med syltetøj.

Du tror, du giver din krop energi. Virkeligheden er, at du er i fuld gang med at tappe den for energi.

Jamen, jeg får da virkelig ny energi når jeg tager en cola hen på eftermidagen, siger du.

Ja, umiddelbart har du ret. Men det er ligesom at tisse i bukserne. Du får varmen et kort øjeblik - bagefter bliver det ekstra koldt.

Nu skal du høre hvorfor sukker virker sådan på din krop.

Når du indtager sukker, udskiller bugspytkirtlen insulin. Det er et hormon, der sikrer at blodsukkeret - også kaldet glucosen - optages af muskler og andre celler. Så når du spiser en pose slik eller et stykke hvidt brød, så stiger insulinet lodret.
Du optager glocosen og dit blodsukker falder helt ned i kælderen.

Det gør, at du føler dig meget træt og deprimeret og du har brug for et nyt sukkerkick. Så du drikker et glas cola. Straks har du effekten. Dit blodsukker stiger og det påvirker dit humør. Du føler dig straks bedre. Det høje blodsukkerniveau får produktionen af insulin til at stige, så du kan optage det i dine celler og vupti, er dit blodsukker i kælderen igen.

Sådan kan du blive ved hele dagen. Det er som en yoyo - dit blodsukker stiger og falder og det trætter din krop. Der skal mere og mere til for at give dig dit sukkerkick.Så langsomt øger du dit indtag for at holde dig selv igang. Men det udmatter din krop og gør dig mere træt og deprimeret.

Til sidst bliver du syg. Dine celler bliver insulinresistente og næste trin er voksendiabetes.

Det værste er, at du får mange andre skavanker med på vejen. Sukkeret stjæler næringsstoffer fra din krop og giver dig forskellige sygdomme. Det høje sukkerforbrug giver dig hovedpine, migræne, åreforkalkning, hjerte-kar-sygdomme, knogleskørhed og mange andre sygdomme.

Hvis sukker var et stof, der skulle godkendes af myndighederne i dag, ville det højst sandsynligt ikke blive det - det er at betragte som et giftstof, da det stjæler næringsstoffer fra din krop og gør dig afhængig på linie med nikotin og alkohol.

Så ja, det er faktisk meget let at æde sig ihjel uden at opdage det.

Er du på vej?


Sådan får du mere energi

Løsningen ligger jo lige til højrebenet. Du skal selvfølgelig undgå denne yoyo-effekt i blodsukker og insulin-niveauer.

Men hvordan det, tænker du. Og hvorfor skrev du at det også er galt at spise et stykke hvidt brød?

Alle former for sukker og stivelse samt nogle former for fedtstoffer og protein ender som glucose i blodbanen, når de er fordøjet og nedbrudt. Dine celler mærker altså ikke forskel på om glucosen kommer fra slik, cola eller hivdt brød.

Hvidt brød er stivelse - helt næringsløst - ja, du kan billedligt talt lige så godt spise polyfilla!
Det fylder bare din krop og giver dig en mæthedsfølelse. Men det har ingen næringsmæssig værdi.

Det har vist sig, at nogle kulhydrater som fx hvidt sukker og hvidt mel (som du finder i hvidt brød, kager, pasta, pizza, sodavand, saftevand osv) får dit blodsukker til at stige lodret. Andre former for kulhydrater, som du fx finder dem i frisk frugt og grøntsager, får dit blodsukker til at stige langsomt.

Du skal derfor sørge for at undgå alle de sukkerformer, der giver yoyo-effekten og udmatter din krop.

Stenaldermenneskets føde bestod af ca 65% kulhydrater. Vores kost i dag består også af ca 65% kulhydrater.

Forskellen er typen af kulhydrater.

Stenaldermennesket indtog kulhydraterne i form af frugt, grøntsager og nødder - fødevarer, som giver næring og energi til kroppen.
Vi indtager vores kulhydrater i form af tomme kalorier - fortrinsvis hvidt sukker og hvidt mel.
Vi kommer til at mangle næring og vi ødelægger vores kroppe med disse manipulerede fødevarer.

Så løsningen er simpel.

Du skal omlægge din kost og droppe alle de tomme kalorier. Spis som stenaldermanden og du vil få energien og humøret tilbage.

Husk at stenaldermennsket også bevægede sig i timevis hver dag. Gå en lang tur, løb en tur, cykel en tur eller tag ned i motionscenteret. Sørg for at røre dig i mindst 30 minutter hver dag. Det vil også give dig masser af energi!


Gode råd til at droppe sukkeret

Men hvordan pokker skal jeg dog kunne undvære min cola hver aften?
Eller mit chokolade?
Eller min dejlige pizza?
Eller min hvide brød med syltetøj om morgenen?

Da jeg læste i Susanna Ehdins bog Det selvhelbredende menneske om hvad sukker gør ved min hjerne og krop, så tog jeg en kold tyrker. Jeg gik fra at være sukkernarkoman til at droppe alt slik, cola, hvidt brød og kager.

Det findes ikke mere i mine køkkenskabe. Jeg køber det ikke. Jo, jeg spiser det pænt, når jeg er på besøg! Men kun i ganske små mængder - det fænger ikke rigtig mere.

Jeg er ikke til en kold tyrker, tænker du måske.

Jamen, så start på en anden måde. Start med at lægge din morgenmad om. Sørg for at få et måltid som kan give dig både energi og næring. Sukkerfri Musli, havregryn eller groft brød er en god start.
Protein om morgenen er også godt til at sikre, at du har energi til hele dagen.

Læs mere om hvordan protein om morgenen og i løbet af dagen fx som mellemmåltider, giver dig masser af energi.
Drop cola, sodavand og saftevand. Drik vand, vand og atter vand.

Drop slik og chokolade.
Ja, også chokolade.
OK, chokolade med minst 70% kakao er tilladt. Det smager meget bittert i starten. Men når dine smagsløg langsomt vænner sig til en mindre sukkerfyldt kost, vil du elske denne chokolade lige så meget, som du tidligere elskede den sukkerfyldte.

Hvad skal jeg så spise i stedet? Ja, du kan jo fx spise nødder, mandler og frugt. Frugter er søde. Når du bliver vænnet af med alle dine sukkermåltider, vil smagen af frugt give dig den samme sukkertilfredsstillelse, som slikket gav dig før.

På min nye hjemmeside om sukker, har jeg skrevet meget mere om sukker. Her kan du også teste om du er sukkerafhængig og du kan læse mere om hvordan du kan droppe dit store sukkerforbrug og give din krop mere energi.

Læs også om hvad sukker gør ved din krop.


Jeg ved ikke om du er til en kold tyrker, som jeg selv benyttede mig af, eller om du vil foretrække at luse ud i de dårlige spisevaner hen over nogle uger.
Uanset hvilken metode du vælger - du vil elske resultatet.

Masser af energi. Meget bedre humør og en klart bedre evne til at koncentrere dig.

Sundhed kan ikke købes for penge og du kan ikke få andre til at give dig den - kun du er herre over din sundhed.
Så skab din egen sundhed.

PS: Husk,at selv om du omlægger dine spisevaner, så du undgår alle de tomme kalorier og indtager kulhydrater som også giver næring, så er du stadig nødt til at suplere med kosttilskud.
Du kan slet ikke indtage mad nok til at dække din krops behov for næring. Læs mere om hvorfor kostilskud er nødvendige her.