Spiser du de E-vitaminer, som virker?Kære Sund og Glad abonnent.

Så er sommerferien slut. Har du fået læst i din ferie?

Jeg har læst nogle fantastiske romaner og en meget spændende bog om E-vitaminer. Da denne nyhedsmail skal handle om sundhed, vil jeg holde mig til det område.

Ved ud om du spiser E-vitaminer, der virker?
Ved du, at E-vitamin forsvinder ved frysning?
Ved du, at du skal indtage 2,5 kg hvedekim eller 1 l majsolie dagligt for at få nok E-vitamin?
Ved du, at du ikke kan få for meget E-vitamin?
Ved du, at det er livsnødvendigt for dig, at få nok E-vitamin?

Det er emnerne for dette september-nummer af mit nyhedsbrev Sund & Glad.

Hvis du synes om dette nyhedsbrev, så gør en ven og mig en tjeneste og send det videre. Hvis en af dine venner har videresendt dette nyhedsbrev til dig og hvis du synes om det, du læser, kan du selv abonnere på Sund og Glad ved at besøge mig her.

Da jeg endnu ikke har en side på mit site om E-vitaminer, vil jeg snarest udbygge dette nyhedsbrev til en mere fuldstændig beskrivelse af E-vitaminer.
Men kan du ikke vente på det og higer efter mere om emnet, så kan du læse Erik Kirchheiners bog E-VITAMIN - til helse og helbredelse. Her vil du få en fantastik god inførelse i alle E-vitaminets virkninger - alt godt dokumenteret.

Du kan abonnere på nyhederne på min hjemmeside via RSS.Besøg min hjemmeside og tilmeld dig. Du kan også se de seneste nyheder via min nye blog, som du kan nå her.

Kommentarer? Ideer? Feedback? Jeg vil blive glad for at høre fra dig. Bare svar på dette nyhedsbrev og fortæl mig, hvad du synes.

Vi ses i næste måned.

Lisbeth Hylke
www.skab-din-egen-sundhed.com

Hvilket E-vitamin tilskud virker?

Du kan få E-vitamin, der er fremstillet ud fra naturens egne materialer og du kan få syntetisk fremstillet E-vitamin.

E-vitamin er et antal nært beslægtede stoffer med forskellig styrke og effekt. Den mest aktive er alfa-tokoferol.

De syntetske former har navne som d,l-alfa-tokoferol (og d,l-beta-tokoferol, d,l-gamma-tokoferol osv).

Det lille l betyder, at det vil dreje en polariseret lyskegle til venstre. Ja, det gør dig nok ikke meget klogere, men det betyder, at det drejer modsat af et naturligt E-vitamin.

Men gør det en forskel? Ja, det betyder faktisk, at den syntestiske form ikke kan fungere i vores krop.

Erik Kirchheiner tegner et ganske godt billede af dette i sin bog. Forestil dig en liggestol, som kan slås op i forskellige stillinger. Der er kun én stilling, der virker til at sidde i.
Det er på samme måde med E-vitaminet. Det kan forekomme og fremstilles i forskellige former, men der er en kun én form, der er effektiv for kroppen. Det er den naturlige form.

E-vitamin er fedtopløselig og har derfor svært ved at komme hurtigt ud i hele kroppen. Vitaminet kan bringes på vandfase ved at koble det til en bæresubstans (et salt) - det der kaldes esterificering. Så kan det transporteres hurtigt og effektivt ud til dele af kroppen, der mangler E-vitamin.

Der står normalt ikke på varedeklarationen om E-vitaminerne er naturlige eller syntetiske. Den bedste og mest virksomme form, du kan få det naturlige E-vitamin på, er i den esterificerede form d-alfa-tokoferylsuccinat. Tjek om der står det på din vitamindåse.

Hvorfor tage E-vitamin som kosttilskud?

Det er livsnødvendigt at få E-vitamin.

E-vitaminet bruges til opbygning af cellevæggene og forhindrer her at de flerumættede fedtsyrer i cellevæggen forharskes og bryder sammen.
Hvis cellerne ikke fungerer, fungerer din krop ikke. Du bliver syg.

E-vitaminet er den stærkeste og mest effektive antioxidant og masser af studier viser, at E-vitamin hjælper på mange forskellige sygdomme: cancer, hjerte-kar-sygdomme, allergi og infektionssygdomme, diabetes, sårheling, frugtbarhed, eksem, grå stær, øjenlidelser og meget mere.

Men hvorfor tage dem som kosttilskud, når jeg nu spiser sundt, tænker du.
Ja, det er et godt spørgsmål og svaret er ligetil: Du er slet ikke i stand til at få nok gennem din daglige kost.

ADT (Anbefalet daglig tilførsel) stammer fra den amerikanske RDA, som er et mål for for meget, der skal til for at sikre at større befolkningsgrupper ikke kommer til at lide af større mangelsygdomme. Det er altså udtryk for den minimale sikkerhedsmargin.

Hvis du vil have din krop til at fungere optimalt, skal der helt andre doser på bordet. Mængden afhænger selvfølgelig af din krops tilstand, om du er syg, ryger, er udsat for meget foruerening, tager p-piller osv.I så fald skal du have endnu større doser.

Forskere har udregnet, at vi i et moderne miljø med forurening, smog, flerumættede fedtsyrer mv har brug for en indtagelse, der svarer til 1333% af ADT.

Omregnet til fødevarer svarer det til at du skal indtage ½ kg solsikkefrø eller 2½ kg hvedekim eller ca 1 liter majsolie dagligt!

Så derfor er du nødt til at tage kosttilskud.

Da E-vitamin virker i et tæt samarbejde med C-vitamin og selen, anbefales det at tage tilskuddet i form af en multivitaminpille.

Er det farligt at tage for meget?

Nu bliver du bekymret, for du har læst engang, at det kan være farligt at indtage for meget. Og du har måske også læst, at hvis du indtager for meget, får du ingen glæde af det og det faktisk barte er spild.
Sjovt, som man kan læse to modsat rettede anbefalinger.

Der er foretaget en lang række undersøgelser af om det kan være farligt at indtage for meget E-vitamin. Jeg vil blot give dig resultatet fra et enkelt af dem. I en undersøgelse på 10.000 deltagere fandt man en bivirkninsprocent på 0.8, hvilket svarer til den effekt man vil finde, hvis gruppen slet ikke var blevet behandlet! Det er da stof til eftertanke.

Så du kan altså ikke spise for meget.

Men hvad så med det der med, at hvis jeg indtager mere, så er det blot spild, da kroppen ikke kan optage og oplagre det.

Der er flere undersøgelser, der viser at ekstra indtag af E-vitamin er spild. Men det er desværre en konklusion baseret på i hvert fald to fejl.

Den første fejl er, at det ekstra indtag af E-vitamin, som undersøgelserne er baseret på er syntetisk E-vitamin. Som du jo allerede ved, har den syntetiske form ingen eller en meget ringe virkning. Den anden fejl er, at målinger af oplagringen i kroppen er foretaget i det forkerte væv. Målinger baseret på blodprøver viser ikke hvad kroppen har oplagret, da E-vitamin oplagres i fedtvæv.

Hvilke fødevarer indeholder E-vitaminer?

Generelt får du E-vitaminer fra vegetabilsk føde som kerner, korn, frø, bønner og nødder. Koldpresset olie baseret på disse giver dig også masser af E-vitaminer.

Læs på min hjemmeside om de mange gode virkninger som koldpresset jomfruolivenolie har på dit helbred.

Konkret kan du gå efter fødevarer som hvedekim, lucerne, hovedsalat, sojabønner, majs og kokos. I animalsk føde er det kun lever, som giver dig E-vitamin.

Hvad gør jeg selv

Jeg spiser en multivitaminpille dagligt, som indeholder det naturlige E-vitamin d-alfa-tokoferol-succinat. Desuden tager jeg en E-vitamin ved siden af (selvfølgelig den naturlige form), for at få nok.

Om det er nok ved jeg faktisk ikke.

Jeg vælger at mærke min krop og stille mig selv disse spørgsmål:
Har jeg det godt? Er jeg glad og lykkelig? Har jeg overskud i hverdagen? Har jeg livsenergi? Er mit eksem forsvundet? Kan jeg holde min hovedpine væk?

Så længe jeg kan svare ja til disse spørgsmål, tror jeg på, at jeg får de tilskud og har den livsstil, der er god for mig.
Stil dig selv disse spørgsmål. Jeg håber, du også kan svare ja til dem alle.

Ellers gør noget ved det - skab din egen sundhed.