Olivenolie gør dig sund


Olivenolie er en af de fødevarer, som virkelig kan gøre noget godt for dig.

Jeg har selv fjernet alle andre former for olie og færdige dressinger fra mit køkken.
Nu anvender jeg kun olivenolie - til alt.
Til salaten, hvor jeg hælder det over sammen med en god balsamicoeddike - og til at stege i.

Her vil jeg fortælle dig om:

- hvilke typer der findes
- hvad er forskellen fra andre olier
- at den forebygger hjerte-, kar-sygdomme
- at den forebygger kræft
- at den bevarer hukommelsen


og til sidst vil jeg give dig andre gode råd med på vejen.
Forskellige typer

Der findes flere forskellige typer olivenolie. Indenfor hver type findes der olier af forskellig smag og kvalitet - helt som det gælder for rødvin (og kaffe! - ja, os kaffeelskere er i hvert fald ikke i tvivl, vel?)

Der er stor variation i smag, duft og farve - især blandt de bedste typer.
Det skyldes, at der findes op mod 60 forskellige typer oliventræer og at jodbundsforhold, klima og høsttidspunkt også spiller ind.

Jeg oplever, at der er en sammenhæng mellem smag og pris. De bedste olier er lavet af håndplukkede bær, hvilket du tydeligt kan smage.
Hvis bærrene beskadiges ved maskineplukning, vil olien indeholde mere syre - og det smager ikke godt. Men smag dig frem og find din ynglingsolie - eller kontakt mig, så skal jeg gerne anbefale dig min favorit!

Olien findes i forskellige farver, der går fra lys gylden til rig grøn, men farverne har ikke noget med smagen at gøre.

Nå, men lad os komme i gang med at se på de forskellige typer:


Ekstra jomfru olivenolie
Er en koldpresset olie, hvor syreindholdet ikke overstiger 0,8%. Olien kommer fra den første presning og de fineste af olierne er den rene frugtsaft.
Olien skal presses ved en temperatur under 40 grader, hvilket bevarer vitaminerne. Den har et stort indhold af E-vitaminer, som sikrer at den ikke bliver harsk. Denne olie har en perfekt smag.

Jomfru olivenolie
Er en koldpresset olie, hvor syreindholdet ikke må overstige 2,0 %. Smagen er god.

Olivenolie
Dette er en raffineret eller rectificeret olie tilsat jomfru olivenolie for at sikre smagen. Syreindholdet må ikke overstige 1,0% og smagen er justeret efter bedste evne.

Olie af presserester
Denne olie er udvundet af de pressede oliven vha opløsningsmidler og opvarmning, altså en rectificeret olie. Den må ikke sælges under betegnelsen olivenolie.

Læs nedenfor hvor ulækker en proces det er, når der raffineres olier. Uhyggeligt! Efter jeg fandt ud af det, køber jeg aldrig mere raffineret eller rectificeret olie.Raffineret olie

Jo mere behandling der skal til for at fremstille en olie, jo ringere bliver den. Derfor er ekstra jomfruolivenolie den fineste og mest næringsholdige version.

De billigste olier fremstilles ved en omstændelig kemisk proces, som også omfatter opvarmning til over 200 grader - og så er der ikke nogen vitaminer tilbage.

Er du klar til at læse om denne ulækre proces?

Sæt dig ned inden du læser videre! (jeg har fundet beskrivelsen i den fantastiske bog Hvad er det du spiser , jvnf. min bogliste)

Så går vi i gang. Se, det hele starter med at frøene lægges i blød i letbenzin eller et andet opløsningsmiddel (puh ha da!!) Det opløser olien.

Nu er olien jo ikke mere spiselig, så derfor skal den igennem en større rafinerringsproces. Det betyder, at den skal filtreres, affedtes med stærk base, affarves og desodsoriseres (dårlige smags- og duftstoffer fjernes) ved opvarmning til over 200 grader.

Det er jo en noget hårdhændet behandling. Så nu er alle fedtsyrerne ødelagt.Der er dannet transfedtsyrer og frie radikaler - ikke just noget, vores kroppe har godt af. Og vitaminer og andre næringsstoffer er forsvundet.

Plantemargarine

Vegatabilske olier skal hærdes før de kan bruges til margarine. Det skyldes at olierne er umættede (flydende) og de skal mættes for at blive faste.

Hærdningen foretages ved at lade planteolierne reagere med brint sammen med en katalysator. Det får brintatomerne til at sætte sig på alle de umættede fedtsyrer, så de derved bliver mættede - og der dannes trans-fedtsyrer. Alle vitaminer er ødelagt og trans-fedtsyrer er giftigt for kroppen.

Så selv om det lyder sundt med plantemargarine, så der ikke meget plante eller sundhed i margarine, der er fremstillet på den måde.Spis olivenolie dagligt og bliv gammel

Dr. Ancel Keys, som er en kendt epidemiolog har sagt:

"Fra mange undersøgelser på Kreta har jeg fået det indtryk, at der er mange hundredårige blandt bønder, hvis morgenmad ofte består af et glas olivenolie."

Jeg er ikke lige den, der fristes af denne mulighed.

Hvad med dig?

Nej, dette er bestemt ikke en opfordring!
Vores morgenmadskultur er jo meget anderledes her i Danmark.

Men brug den dagligt på dine salater og råkoster. Og spar ikke på den.Olivenolie sænker kolesterolet og blodtrykket

For højt kolesteroltal giver højere risiko for kredløbssygdomme. Men det ved du nok allerede. Men ved du også hvilket kolesterol-niveau du selv har i blodet?

Du kan få det tjekket hos lægen. Hvis det er for højt, vil lægen give dig nogle anbefalinger, som også vil også omfatte din kost.

Men hvorfor lade det komme dertil, når du selv meget let kan sikre et lavt kolesteroltal?

En af løsningerne hedder olivenolie!

Det er faktisk sådan, at den er meget bedre at indtage end at være på en fedtfattig diæt!

Så hvordan hænger det sammen? Nu skal du høre.

Der er to slags kolesterol i blodet: et skadeligt LDL-kolesterol og et gavnligt HDL-kolesterol. Mængden af hver af disse spiller en rolle, men det gør også forholdet imellem dem.

På en fedtfattig diæt sænkes begge typer, hvorimod indtagelse af olivenolie kun sænker det skadelige! Desuden giver det den effekt, at forholdet HDL/LDL optimeres.

Amerikanske forskere fandt, at det kolesterol-sænkende kostprogram fra American Heart Association/National Cholesterol Education Program Step II nedsatte risikoen for kredsløbssygdomme med 12%, mens et kostprogram med oliven olie nedsatte risikoen med hele 25 %.

Også danske forskere har undersøgt oliens virkning på kredsløbet.

De vidste, at forekomsten af iskæmisk hjertesygdom i Middelhavslandene er lav - særligt set i forhold til fedtkoncentrationen i blodet.
Så de havde den teori, at olivenolie - og måske andre vegetabilske olier - har en gavnlig virkning på blodet, så dannelsen af blodpropper forhindres.
Derfor ville de sammenligne effekten af forskellige olier på blodkoaguleringsfaktor VII (er en vigtig faktor ved dannelsen af blodpropper)

De danske forskere udsatte derfor 18 sunde unge mænd for en kost, der var beriget med hhv oliven-, solsikke- eller rapsolie så disse olier udgjorde hele 19% af deres energiindtag.
De var på det enkelte kostprogram i tre uger ad gangen. På forsøgets sidste dag spiste deltagerne en middag, hvor 42% af energien bestod af fedt.

Der blev taget blodprøver efter hver tre ugers-periode. Selvfølgelig både fastende og ikke-fastende prøver.

Det viste sig, at indholdet af blodkoaguleringsfaktor VII var 18% lavere efter indtagelse af olivenolie end efter de andre olier.
Så forskernes teori viste sig at holde stik: olie fra oliven nedsætter risikoen for blodpropper.25 ml olivenolie om dagen mindsker risikoen for kræft

I december 2006 offentliggjorde Politiken resultatet af en undersøgelse, som et dansk forskerhold fra Københavns Universitet havde gennemført.

Undersøgelsen omfattede 182 mænd mellem 20 og 60 år og det var mænd fra hele fem forskellige europæiske lande: Danmark, Tyskland, Finland,Spanien og Italien.

I urinen er der en særlig substans, som indikerer celleskader og de kan måles ved hjælp af de såkaldte biomarkører.
Mændenes urin blev undersøgt i begyndelsen og i slutningen af studiet, så effekten af den daglige olie kunne bestemmes.

Efter en kost, som omfattede 25 milliliter olivenolie om dagen var mængden af den skadelige substand blevet 13% mindre!

Undersøgelsen viste, at det er det høje indhold af enkeltumættede fedstsyrer, som har den afgørende betydning.

Husk at mængden af antioxidanter er højest i de bedste olier - med betegnelsen "Ekstra jomfru".
Så selv om du skal betale mere for den, så får du også mere for pengene.

Og den sidste rigtig gode nyhed er, at der aldrig er konstateret nogen fare ved denne olie.
Som lægen Harry Demopoulos, som forsker i antioxidanter i New York udtaler:
"Det er det eneste helt risikofri fedtstof."Olivenolie bevarer hukommelsen

Ved at spise olivenolie og andre enkeltumættede fedtsyrer, kan man selv gøre noget for at forhindre hukommelsestab og svækkelse af åndsevnerne, når man bliver ældre.

Den italienske forsker Anthony Capuso fra universitetet i Bari undersøgte en gruppe på 278 ældre italienere. Den gruppe, der indtog mest af olien, reducerede risikoen for hukommelsestab med 1/3.

Forsøgspersonerne indtog en større mængde: tre spiseskefulde om dagen. Men for italienere er det jo næsten normalt, da de bruger meget af det i deres madlavning.

Forskerne mente, at det skyldtes oliens høje indhold af antioxidanter, som er med til at forhindre nedbrydning af hjernecellerne.Middelhavskost er andet end olivenolie

Middelhavsbefolkningen har sunde hjerter. Men oliven og olien fra disse dejlige frugter kan desværre ikke tage hele æren for det. Deres kost er på andre områder anderledes end vores.

Jeg har fundet en sammenligning af kosten i Middelhavsområdet og den amerikanske kost. Den danske kost ligner jo efterhånden den amerikanske en del, så jeg tænkte, at denne sammenligning også kunne være interessant for dig.

Her er den så.

Hvis en amerikaner skal efterligne en Middelhavskost, skal han gøre følgende:

> spise dobbelt så meget fisk og skaldyr
> spise 66% flere grøntsager og 10% mere frugt
> spise 20% mere fuldkorn og bønner
> spise 45% mindre rødt kød
> spise 16% færre æg
> spise fire gange så meget olivenolie
> spise halvt så meget af andre vegetabilske olier
> spise 50% mindre sødmælk, fløde og smørfedt

Hvor meget tror du, du skal ændre din kost?

Du kan læse hvad jeg selv har valgt at gøre her.Gode råd til dig

Olivenolie er en fantastisk god olie, som er med til at bevare din krop og din hjerne sund og rask.
Men den alene gør det ikke - så derfor vil jeg videregive disse gode råd, som jeg har fundet i Jean Carpers gode bog (jvnf min bogliste)

* Brug aldrig majsolie, almindelig tidselolie eller almindelig solsikkeolie
* Brug aldrig margariner fremstillet af disse olier
* Brug aldrig salatdressinger og/eller mayonnaise fremstillet af disse olier
* Spis aldrig forædlede fødevarer, som f.eks. franske kartofler og popcorn, der er friturestegt, bagt eller poppet i disse olier
* Brug oliven- eller rapsolie (som indeholder omega-6-fedtsyrer og omega-3-fedtsyrer i det gode forhold 2:1)
* Brug hørfrøolie (har det bedste forhold mellem omega6 og omega-3)
* Spis fede fisk (laks, makrel, sild og sardiner), der er fyldt med omega-3-fedtsyrer, som medvirker til at neutralisere omega-6-fedtsyrerne


Jeg har selv droppet at bruge andet end olivenolie og undlader at købe færdiglavede dressinger og fødevarer, der indeholder de forkerte olier.

Det er en lille ting, som er meget let at lave om på. Men den har stor effekt.


Jeg kan anbefale dig at købe en økologisk ekstra jomfruolivenolie baseret på håndplukkede koldpressede oliven - du kan købe en super olie hos Rex Wine.

Hvis du vil læse hvad jeg ellers gør for at spise mig sund, kan du klikke her.
Tilbage fra Olivenolie til Hvad er sundhed
Tilbage til hovedsiden Skab din egen sundhed