D-vitaminer for knogler og tænder

- halvdelen af os er i underskud!D-vitaminer er et vigtige for dit helbred. Du danner dem, når du får sollys nok.
En undersøgelse fra 2008 fra Vejle Sygehus viser, at halvdelen af os danskere mangler D vitaminer - også selv om vi tager en daglig vitaminpille.

Når sommeren er over os, er det jo dejligt nemt at producere D vitaminer til kroppen. Det er bare at gå ud i solen. Vel at mærke, når solen står højt på himlen.
Men Kræftens Bekæmpelse advarer jo mod at få for meget sol og anbefaler os at undgå solen mellem kl 12 og 15.

Hvordan klarer du det?

Ja, det handler denne side også om.

Her på siden kan du læse om

- Undersøgelser af vores D-vitamintilstand
- Hvordan du får nok
- Mangeltilstande
- Gode fødevarekilder
- Uenighed om anbefalet daglig dosis

Halvdelen af os mangler D-vitamin

Forskning gennem de senere år har vist, at mange flere mennesker end tidligere antaget lider af mangel på D-vitamin. Senest har en undersøgelse af 9.249 blodprøver fra danskere vist, at halvdelen af almindelige danskere lider af stor mangel.

Undersøgelsen er helt ny idet den er foretaget fra december 2007 til marts 2008 på Klinisk Biokemisk Afdeling på Vejle Sygehus. I Berlingske Tidende d. 17. maj 2008 udtaler overlæge Henrik Hey, der stod for undersøgelsen, at
"40-50 % af dem, der var i underskud med D vitamin, i forvejen spiste en vitaminpille. Men kombineret med sol og indtag gennem kosten, var det alligevel ikke nok.
Derfor anbefaler vi, at den daglige dosis sættes op" .

I dag er adt (anbefalet dagligt tilskud) på 7,5 mikrogram. Lægerne fra Vejle Sygehus foreslår denne dosis sat op til 35 mikrogram!

Sørg for ½ time i solen dagligt og tilskud om vinteren

Praktiserende læge Ege Schultz har lavet en lignende undersøgelse. Han undersøgte indholdet af D vitamin i blodet hos 280 af hans patienter og her manglede hele 80% af dem D vitaminer. 38% af prøverne viste et kritisk lavt indhold af D vitamin.

Denne undersøgelse er offentligjort i april 2008 i Ugeskrift for Læger.

Ege Schultz anbefaler derfor os alle at få ½ time i solen, når den står højt på himlen, så vi kan danne tilstrækkelig med D vitamin. Det skal vel at mærke være uden solcreme, da solfaktor forhindrer dannelsen af D vitaminer.
Dilemmaet er dog, at Kræftens Bekæmpelse kører store sommerkampagner mod solen, når den står højt på himlen. De anbefaler, at vi undgår solen mellem kl 12 og 15.

Ege Schultz anbefaler derfor, at vi tager den halve time i solen inden kl. 12 - og selvfølgelig sørger for, at huden ikke bliver forbrændt.
Anne Tjønneland, der er læge i Kræftens Bekæmpelse, udtaler, at det lyder fornuftigt. Men derefter skal du huske solcremen! og selvfølgelig stadig undgå solen mellem kl 12 og 15.

Hvad gør vi så om vinteren?

Selv om vi ophober D vitaminet i kroppen, så kan vi ikke nå at danne nok i vores korte sommer til at dække et helt års behov.
Derfor er du nødt til at supplere med tilskud i vintermånederne.

Du kan også sørge for at spise en kost, der er rig på D-vitaminer.


Mangeltilstande

Mangel på D vitamin giver bløde knogler. Det skyldes, at D-vitaminet omdannes til et hormonlignende stof, der regulerer optagelsen af kalcium og fosfor i knoglerne.

Mangeltilstandene kaldes "engelsk syge" (rakitis) og hos børn giver det bløde og bøjelige knogler. De får tænder meget sent , bliver hjulbenene (knoglerne giver efter for vægten) og får bløde og eftergivelige knogler i baghovedet.
Hos voksne giver "engelsk syge" muskelkramper, svage og ømme knogler og epilepsilignende anfald.

Masser af forskning siden 80'erne viser, at D-vitamin forebygger cancer.

En nyere undersøgelse foretaget af Frank Garland fra Afdeling for Kommunikation og Familiemedicin ved University og California i San Diego viser, at kostens indhold af vitaminet hæmmer udviklingen af brystkræft hos kvinder over 50 - men ikke hos kvinder, der får kræft i en tidligere alder.

En anden spændende iagttagelse er, at når japanske kvinder, der i Japan spiser 6 gange så meget D-vitamin som amerikanske kvinder, flytter til USA, stiger deres forekomst af brystkræft voldsomt.

Frank Garland har desuden fundet en direkte sammenhæng mellem blodets indhold af vitaminet og tyktarmskræft.
Han fandt at de personer, der havde høje D-vitaminniveauer i blodet, havde 70% lavere risiko for at udvikle tyktarmskræft.

Forskning har også vist, at vitaminet har en stor betydning for sclerose og sukkersyge.


Gode fødevarekilder

D-vitaminer findes i store mængder i fede fisk som sild og laks, torskelevertran, æg, mælk og ost.

Her får en liste over fødevarer med højt indhold (kilde: Mad din mirakelmedicin af Jean Carper). Fødevarerne er ordnet, så den med højest indhold af D-vitaminer står først. Tallet angiver i.e. (internationale enheder) pr. 100 gram.

4.700 - Ål
1.500 - Sardiner (både på dåse og friske)
1.000 - Sild, friske
800 - Laks, rød
500 - Laks, lyserød
500 - Makrel
200 - Tun
100 - Mælk (3 dl fedtfattig eller fedtfri)

Som du kan se, er ål den rigeste kilde, så tag endelig for dig af ål med røræg på jule bordet :-)
Det er virkelig en supersund spise der midt på vinteren, hvor du ikke får nok sol.

Uenighed om anbefalet dosis

Lægerne fra Vejle Sygehus ønsker adt hævet fra de nuværende 5,0 mikrogram til 35 mikrogram. Ege Schultz anbefaler på baggrund af sine egne observationer en stigning til 50 mikrogram.

Det er voldsomme stigninger, som antyder, at adt i virkeligheden blot er den dosis, der skal til for at sikre os mod alvorlige mangelsygdomme.

Sundhedsstyrelsen tøver dog. Christine Brot udtaler i Berlingske Tidende d. 17. maj 2008, at "der på nuværende tidspunkt ikke er tilstrækkelig med dokumentation til at ændre på anbefalingerne".

Det er altid svært, når eksperterne er uenige - så skal vi selv drage vores konklusioner.
Jeg er ikke i tvivl. Jeg vil tage en halv time i solen om formiddagen så ofte, det er muligt og så sørge for at tage tilskud af D-vitaminer om vinteren.

Hvad du vil gøre, er op til dig - skab din egen sundhed!
Du kan læse om andre livsvigtige vitaminer her på mit site.

- B vitaminer giver energi og hjælper mod hovedpine
- C-vitaminer beskytter din hjerne og styrker dit immunforsvar
- Folsyre påvirker dit humør

Når du skal ud og købe tilskud, så sørg for at købe de kosttilskud, der virker.
Her giver jeg dig gode råd til køb af kosttilskud.
Tilbage fra D-vitaminer til Vitaminer
Tilbage fra D-vitaminer til Skab din egen sundheds startside