B-vitaminer er kritiske for din hjerne og dit helbred

B-vitaminer er en gruppe af vandopløselige vitaminer. Det betyder, at de ikke kan oplagres i kroppen og de skal derfor tilføres dagligt via kosten og som kosttilskud.

Hvert enkelt vitamin i gruppen er vigtig for din hjerne kan fungere godt - mangel kan give hovedpine, migræne, træthed, fordøjelsesproblemer, muskelsmerter, eksem og masser af andre skavanker.


I naturen finder du ikke hvert enkelt B vitamin isoleret, men i form af et helt kompleks.
Ved tilskud tager du derfor ikke de enkelte B-vitaminer alene, men som et samlet kompleks.

Du får bl.a. B-vitaminer ved at spise kartofler, nødder, havregryn, hvedekim, frugt og grønt.

Drikker du meget kaffe, te eller alkohol?
Spiser du mange søde sager?
Er du ofte er udsat for fysisk eller psykisk stress?

Jeg kan selv svare ja til de fleste af de spørgsmål - kan du også det?
Så har du brug for tilskud af B-vitaminer!

Jeg vil her fortælle dig lidt om hvert enkelt B vitamin - hvad det bruges til i kroppen og hvilke symptomer du får, når du mangler dem.

Til sidst, vil jeg give dig nogle råd om hvad, du skal være opmærksom på, når du køber kosttilskud.

Enter your E-mail Address
Enter your First Name (optional)
Then

Don't worry — your e-mail address is totally secure.
I promise to use it only to send you Sund & Glad.

Abonner gratis på månedlige mit nyhedsbrev, Sund & Glad.

Det vil hver måned give dig Sundheds-tips, som du kan tage i brug med det samme.
B1 Vitamin - kan holde myggene væk

B1 vitamin (tiamin) kaldes nervevitaminet, da det sikrer, at vores hjerne fungerer. Ved mangel er der mange symptomer fra nervesystemet som nervebetændelse (giver prikken i hænder og fødder), kvalme, hukommelsestab, koncentrationsbesvær, dårligt humør angst og søvnløshed.

Vitaminet modvirker også alkohols skadelige virkning på leveren, så hvis du drikker alkohol, har du brug for ekstra tilskud.
Det samme gælder for kaffe-drikkere. Det skyldes, at kaffe indeholder et enzym (tiaminase), der dræber B1 vitamin.

Der er også brug for ekstra af B1, hvis du spiser mange søde sager (sukker æder B1 vitaminet). Uh ha da, den ramte lige mig! Faktisk er det sådan, at sukker også kan fremkalde migræne! Når jeg tænker tilbage på min tid med migræneanfald: jeg havde mangel på B-vitaminer, spiste mange søde sager, drak meget kaffe og var under konstant psykisk stress på mit arbejde. Intet under, at jeg fik migræne!

En anden ting, jeg lagde mærke til, da jeg fik tilskud af B-vitaminer: Pludselig gad myggene ikke stikke mig mere!
Jeg plejede ellers at være den, der var mest omsværmet - altså på denne kedelige måde.

Det var faktisk mangel på B1 vitamin, der gjorde det. Det fandt jeg først ud af meget senere, men ved at indtage ekstra B1 vitamin dagligt, kan du holde myggene på afstand.

B1 udskilles via sveden, så det holder myggene væk. Det betyder også, at hvis du dyrker meget sport, er det også vigtigt at få tilskud.B2 Vitamin - giver energi og flotte negle!

B2 vitaminet (riboflavin) udvinder energi af den mad, du spiser. Ved mangel på B2 kommer du til at føle dig træt og du får også en masse andre symptomer som skøre negle, forkølelsesår, mundvigene revner let og du får sværere ved at få dine sår til at hele.

B2 har vist sig virke mod migræne hos nogle patienter.

Da jeg startede på tilskud af B-vitaminer oplevede jeg mange ting - jeg har allerede fortalt dig om hvordan min hovedpine og migræne langsomt forsvandt - og det samme gjorde myggene. Men en anden ting, jeg oplevede var lidt af en gave: mine tånegle blev så flotte, som da jeg var ung.

Mine tånegle - specielt på storetæerne - begyndte omkring de fyrre at blive gullige og ujævne. Jeg troede, det var alderen. Jeg havde jo set mange ældre kvinder med nogle frygtelig grimme "gamle" negle. I mange år lakerede jeg altid min tånegle om sommeren - de var ikke værd at vise frem.


Men efter nogle få år med konstant tilskud af B vitaminer, er mine negle flotte igen. Jeg kunne straks se en bedring, da jeg startede på tilskuddene - jeg kunne let følge hvordan en helt "ny" og flot negl voksende frem. Der var årringe i dem - som i træerne. Jeg fandt ud af, at det tager næsten et helt år, at få en storetånegl udskiftet.

Nu er den blevet udskiftet flere gange - og hver gang er den bare blevet endnu flottere. Herligt!!

Og nej! Det er ikke mine fødder på billedet - jeg fandt en model :-)

Som for B1 gælder det for B2, at hvis du drikker meget kaffe, te eller alokohol, dyrker meget sport, spiser mange søde sager eller er udsat for psykisk stress har du brug for tilskud.

Husk at tilskud af hvert enkelt B vitamin sker i form af et kompleks, hvor du får dem alle.B3 Vitamin - mod hovedpine

B3 vitaminet (niacin) udvinder - som B2 - energi af den mad, du spiser. Det beskytter dit kredsløb og nervesystem og det er med til at stabilisere blodsukkeret. Altså mange meget vigtige funktioner.

Allerede ved lette mangler kan du få hovedpine og søvnløshed og ved alvorlige mangler kan du også få du dårlig hukommelse og depresseioner.

B3 har en karudvidende effekt og det har vist sig at virke mod migræne hos nogle patienter.

Som for både B1 og B2 gælder det, at du har brug for tilskud hvis du drikker meget kaffe, te eller alkohol, dyrker meget sport, spiser mange søde sager eller er udsat for psykisk stress.
B5 Vitaminet - beskytter dit nervesystem

B5 vitaminet (pantotensyre) udvinder - som B2 og B3 - energi af den mand, du spiser. Det beskytter dit nervesystem og producerer nervernes signalstoffer.

Ved lette mangler kommer du til at føle dig træt og det kan føre til depressioner, søvnløshed og svage muskler.

Da B5 også virker reparerende på hud og slimhinder, kan dette vitamin af og til hjælpe mod hudproblemer.

Som for de øvrige B vitaminer, jeg har skrevet om, har du brug for tilskud når du drikker meget kaffe, te eller alkohol, dyrker meget sport, spiser mange søde sager eller er udsat for psykisk stress.

Mange ældre lider af aldersbetingede sygdomme som Alzheimer og Parkinson. Det har vist sig, at B5 kan have en positiv effekt for disse patienter.B6 Vitamin - styrker hukommelsen

B6 vitaminet (pyridoxin) kaldes kvindernes vitamin, da det medvirker ved celledeling - hvilket er afgørende for et normalt svangerskab.
B6 beskytter også nerveceller og producerer nervernes signalstoffer.

Mangel på B6 er normalt, hævder nogle vitaminforskere. De mener, det er næsten umuligt at finde voksne mennesker, der har nok B6.

Måske det er derfor, så mange mennesker føler sig trætte og uoplagte. Det er nemlig nogle af symptomerne på B6-mangel. Et andet symptom er dårlig modstandkraft.

I mange forsøg med tilskud af B6 vitamin har det vist sig, at det i alle aldre styrker hukommelsen. Ældre kan forbedre deres langtidshukommelse så de faktisk kan huske bedre end yngre med B6 vitamin mangel!!

Så vi har alle brug for tilskud - og specielt hvis du drikker drikker meget kaffe, te eller alkohol, dyrker meget sport, spiser mange søde sager eller er udsat for psykisk stress.
B9 Folsyre - påvirker humøret

B9 vitaminet er egentlig ikke et vitamin, men et vitaminlignende stof. Vitaminer er stoffer, som kroppen ikke selv kan danne og derfor skal tilføres. Men B9 vitaminet kan vi godt selv danne.

Alligevel kalder vi ofte dette stof for et vitamin. Det går også under navnene folinsyre og folsyre. Du kan læse meget mere om folsyre her.B12 Vitamin - styrker nervesystemet og forebygger senilitet

B12 vitaminet (cobalamin) er lidt anderledes end de andre B-vitaminer. De produceres nemlig i tarmens mikroorganismer og deponeres i leveren. Det betyder, at du ikke er afhængig af et dagligt tilskud, som ellers er tilfældet med de andre B-vitaminer.

B12 er vigtig for børns vækst og for produktion af røde blodlegemer. Det betyder at mangel på B12 kan føre til blodmangel.

B12 beskytter myelinskeden - hinden rundt om nervecellen - og styrker i det hele taget nervesystemet. Ved mangel får du derfor symptomer som træthed, koncentrationsbesvær, dårlig hukommelse og søvnbesvær.

B12 bidrager til at fjerne de giftige stoffer fra tobakken, så rygere har ekstra brug for tilskud.

B12 findes generelt ikke i planter - igen en forskel fra de andre B vitaminer. Så hvis du spiser vegetarisk mad, skal du sikre dig et tilskud. Husk særligt børn, da B12 er afgørende for børns vækst. B12 findes i kød og ganske få planter nemlig ølgær, tang og havalger.

Det er værd at bemærke, at B12 kan findes i økologiske grøntsager. Så det er endnu en god grund til at spise økologisk!Hvilke B vitaminer skal jeg købe?

Du skal sørge for at dine B-vitaminer stammer fra naturens egne kilder. B vitaminer kan udvindes af specialdyrket gær, der forarbejdes i et planteafkog. Der skal selvfølgelig ikke være tilsat nogen form for kunstige stoffer i form af farve, smag og konsevering.

Hvis du vil vide mere om hvorfor det er vigtigt at vælge de rigtige kosttilskud og hvordan du vælger dem, så klik her
Vitaminer og stress

Når du er stresset forbruger du store mængder vitaminer til at håndtere stressen. Så bliver der mindre til kroppen og du får brug for ekstra tilskud.

Læs om sammenhængen mellem stress og vitaminer her.Tilbage fra B-vitaminer til Vitaminer
Tilbage fra B-vitaminer til Skab din egen sundhed