Afspænding

- stress af og få indre ro


Afspænding og rigtig vejrtrækning er nøglen til indre ro, velvære og en afstresset tilværelse.

Du trækker vejret uden at tænke over det. Lige som dit hjerte slår, du fordøjer din mad og dine kirtler udskiller hormoner på det rigtige tidpunkt og i den rigtige mængde.

Men din vejrtrækning adskiller sig alligevel fra de andre parasympatiske reflekser: Du kan selv styre din vejrtrækning!
Du kan endog træne dit åndedræt, så du kan kan styre din puls.
Indiske fakirer og yogier kan få deres puls helt ned på 1 slag pr. minut!
Ja, de går jo nærmest i dvale...

Det er nu ikke målet for os almindelige mennesker, men vi vil meget gerne kunne styre vores stresniveau og vores reaktioner på forskellige impulser.

Det er denne evne vi træner, når vi laver afspænding og meditation.
Du kan altså lære at stresse af - og hvem har ikke brug for det?

På denne side vil jeg give dig mere viden om hvordan din vejrtrækning kan hjælpe dig til at stresse af og skabe indre ro - i alle situationer.
Jeg vil også give dig en introduktion til forskellige teknikker og en række helt konkrete øvelser, som du kan gå i gang med hjemme eller på kontoret.

Denne side omfatter introduktion til
- Effektiv vejrtrækning
- Afspænding med vejtrækningsøvelser
- Mindfulness
- Meditation

Siden vil løbende blive udvidet med flere øvelser, så hold øje med min blog, hvor jeg holder dig opdateret med nyhederne på hele min hjemmeside.


Jeg håber, du får glæde af mine øvelser.

Hvis du ikke kan finde svar på dine spørgsmål på min side eller du har kommentarer til den, så er du velkommen til at kontakte mig her.
Effektiv vejrtrækning

De fleste af os trækker vejret meget overfladisk og når vi er stressede bruger vi kun den øverste del af lungerne.
Så får du mindre ilt og dermed mindre energi - og din overfladiske vejtrækning er med til at fastholde dig i den stressede tilstand.

Ved at lære at trække vejret rigtigt, får du tilført meget mere ilt og energi og du skaber større mental ro.
Ved at trække vejret rigtigt får du mange fordele: mere energi, mindre stress og mere indre ro, mindsker smerter både kroniske og forbigående, optimerer dine præstationer og bliver i det hele taget mere rolig og glad.

Så er det ikke bare om at komme i gang med den rigtige vejtrækning?
Jo, så lad os gå i gang.

Klik her og lær mere om hvordan du trækker vejret rigtigtAfspænding med vejrtrækningsøvelser

Afspænding kan bruges til rigtig mange ting.
En daglig afspænding fungerer som et energitilskud, hvor du lader din krop op.
Ja, jeg ved det godt - lige i starten, når du går i gang med øvelserne, kan du måske komme til at falde i søvn.
Men det er altså ikke meningen, at du skal sove :-)

Når jeg har nye deltagere på mit yogahold, så kan jeg se på dem, at den sværeste øvelse er vores afslutningsøvelse: afspænding og meditation på vejrtrækning.
Når de ligger på ryggen og skal slappe helt af kan jeg se at øjenene har meget travlt bag de lukkede øjenlåg og jeg kan se at åndedrættet har svært ved at komme helt ned i maven og blive langsomt og dybt.

Når en deltager har disse startproblemer, kan der af og til ske det at hun falder i søvn under afspændingsøvelserne. Men det er da så i det mindske et skridt på vejen - nu kan hun slappe helt af efter træningen :-)

Men målet er altså ikke at sove, men at skabe en indre ro og et tanke-fristed, hvor du lader dig selv op til dagens aktiviteter.

I starten er det lettest at lære at spænde af liggende på ryggen. Senere kan du sagtens benytte de samme øvelser i siddende stilling.
Hvis du er stresset og gerne vil komme hurtigere til hægterne, så er det bare om at komme i gang.

Jeg er lavet en afspændingsøvelse til dig. Den kan du lave både på kontoret, siddende på en stol og derhjemme liggende på gulvet.
(Jeg er ved at lave flere afspændingsøvelser til dig - kommer snart)

Meditation

"Mens afslapning giver midlertidig stresslindring, sigter meditation mod at opnå både fysisk afslapning og en højnet bevidsthedstilstand.
Regelmæssig meditation kan give større kontrol over rastløse tanker og følelser og give øget velvære. Effekterne af meditation supplerer og forstærker hinanden, og mærkes næsten omgående - en fornemmelse af frigjorthed fra livets pres og en varig sindsro."
Sådan skriver Paul Roland i sn bog Lær at meditere .

En fantastsik beskrivelse af en fantastisk mulighed, som flere og flere danskere begynder at interessere sig for.

Mange prøver meditation første gang, når de går til en yogatime. Her er der ofte afspænding og meditation som afsluting på de fysiske øvelser - og når du først har prøvet denne dejlige følelse af ro og velvære, det kan give, så får du lyst til at fortsætte.

Jeg kom selv i gang med meditationen gennem yogatræningen. Da jeg for en del år siden gik ned med stress, vidste jeg, at fysisk aktivitet ville være rigtig godt for mig:
Jeg meldte mig ind i det lokale træningscenter og afprøvede alle deres holdtilbud.
Jeg havde på det tidspunkt aldrig prøvet yoga før - og vile ikke have opsøgt det aktivt af mig selv. Nu kom det med i puljen, da jeg besluttede at afprøve alle holdene - jeg skulle jo have noget for mine penge :-)

Det startede en varig forandring i mit liv.
I dag underviser jeg i poweryoga i det selvsamme center og jeg mediterer dagligt.

Jeg startede med at købe bogen Lær at meditere og købte så adskillige cd'er om at meditere og med guidede meditationsøvelser.
Nogle af øvelserne var for sære for mig i hvert fald i begyndelsen, mens andre gik lige i mit hjerte og blev favoritter.

Mit udbytte var og er fantastisk. Det hjælper til at holde stressen væk og giver indre ro og større nærvær i alt hvad jeg foretager mig.
Faktisk var forandringen så tydelig, at min bror kommenterede det uopfordret på en af vores årlige familieskiture. Han sagde, at han havde bemærket en forandring hos mig i løbet af det sidste år - jeg udstrålede en større indre ro og hvilede mere i mig selv.

Sjovt at høre det sagt :-) For det var præcis det, jeg selv følte.

Når du føler indre ro, vil andre mærke det.
Når du er stresset og føler indre uro, så vil andre også mærke det. Det virker begge veje.
Så gevinsten er ikke kun din egen, men også en gevinst for din familie, dine venner og kolleger og alle andre du møder.

Hvis du er blevet inspireret til at starte på meditation, kan jeg anbefale bogen Lær at meditere. Du kan finde flere informationer på min bogside.

Jeg vil senere udvide mit site til også at omfatte meditationsøvelser.
Mindfulness

Mindfulness er en vestlig tilpasning af den årtusind gamle buddhistiske og hinduistiske tankegang om at vi kan undgå stress og opnå mere ro og koncentration i livet, hvis vi bliver bedre til at være til stede i nuet.

Du kender sikkert det med at sidde på arbejde og tænke på børnene og familien, og når du så kommer hjem, så tænker du på det arbejde, som ligger og venter på dig.
Det er jo i virkeligheden meget stressende altid at være et andet sted i tankerne end der hvor du faktisk er og så have dårlig samvittighed over at du ikke er et andet sted.

Det kan mindfulness hjælpe dig af med. Du kan lære at være til stede i nuet og være noget for familien, når du er hjemme. Og du kan lære at være koncenteret og effektiv, når du er på arbejde.
Alene det nærvær vil gøre dig mere rolig og give dig mere livskvalitet.

Mindfulness er kort sagt en måde at leve på, hvor du hele tiden stræber efter nærvær og dyb koncentration om det, du foretager dig lige her og nu.
Hvor du virkelig gør, hvad du gør lige nu.

"Efter i årtusinder at have været et aspekt af - en tilstand i - yogaen, buddhismen og meditationen er mindfulness-begrebet nu ved at blive både stuerent og kommercialiseret."
Sådan skriver Charlotte Mandrup i sin bog Mindfulness i hverdagen.

Mindfulness er en tilstand af fuldstændig nærværelse og opmærksomhed i nuet. For at opnå og bevare denne tilstand skal du føre en daglig mindfulness-praksis, som består af priancipper, meditation og teknikker.

Principperne beskriver de overodnede holdninger og mentale indstillinger.
Teknikkerne er anvisninger på ting, du kan gøre i hverdagen.
Meditationen i mindfulness - ofte omtalt som mindfulnessøvelser - er således meditation med fokus på koncentration.

Der er lavet mange videnskabelige undersøgelser med mindfulness, som viser at teknikkerne er meget effektive mod smerter og stress.

Jon Kaber-Zinn, der er professor på University of Massachusetts Medical School er en af de store bidragsydere gennem mere end 25 år. Han er også kendt for et 8-ugers mindfulness-program, der bliver brugt i store af verden til behandling af alvorlig stress.

Når du skal i gang med at træne koncentrationen og det at være til stede i nuet er den letteste teknik at sætte fokus på vejrtrækningen. Derfor er mange af mindfulness-øvelserne næsten identiske med nogle af de vejrtrækningsøvelser du finder i yogaens afspænding og meditation.

Du kan læse mere om mindfulness i bogen Mindfulness i hverdagen. Du kan finde flere informationer om bogen på min bogside,

Jeg vil senere udvide mit site til også at omfatte mindfulness-meditationsøvelser.


Tilbage fra Afspænding til Skab din egen sundheds startside